Güncel

Karadeniz gazını sisteme taşıyacak boru hattı tamamlandı

Karadeniz’den çıkarılan doğalgazı ulusal sisteme aktaracak olan 36 kilometrelik boru hattı ve ölçüm istasyonu tamamlandı.

Boru hattının geçişi için yol, nehir, bataklık gibi birçok engel aşılırken, “sıfır hata” için ilk kez “otomatik kaynak makinesi” kullanıldı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Petrol Boru Hatları Anonim Şirketi (BOTAŞ) ekipleri, Mart ayında yerli gazın ulusal sisteme bağlanması için çalışmalarını sürdürüyor. Yerli doğal gaz, denizden 170 kilometre açıkta özel borularla Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’ne ulaştıktan sonra TPAO tarafından bir dizi işleme tabi tutulacak.

Daha sonra ulusal sisteme bağlanması için BOTAŞ’a iletilecektir. BOTAŞ’ta test edilecek gaz daha sonra evlere ulaştırılmak üzere boru hattına iletilecek.

Yerli gazın ilk geleceği yer ölçüm istasyonu olacaktır. İlk etapta günde 10 milyon metreküp gaz transfer edilecek olsa da ekipler ilerisini düşünerek günlük 50 milyon metreküp kapasiteli Filyos Doğal Gaz Ölçüm İstasyonu’nu projelendirdi. Yaklaşık bir yıl süren çalışmalar kapsamında ölçüm istasyonu teste hazır hale getirildi.

Karadeniz gazının ulusal sisteme bağlanması için ilk etapta 36 kilometrelik boru hattı döşendi. Yetkililer, dünyada ilk kez bu kadar kısa bir hat için otomatik kaynak makinesi kullanıldığını kaydetti. Maliyeti nedeniyle daha çok uzun hatlarda tercih edilen otomatik kaynak makinesi bu projede “sıfır hata” için kullanıldı.

Proje kapsamında yol, nehir ve enerji nakil hatları gibi 87 noktada özel geçiş uygulamaları yapılmıştır. Bu uygulama, toplam boru hattının yüzde 10’unu oluşturuyordu.

Yüzde 65’i yüksek eğimli araziden oluşan boru hattı güzergahında zaman zaman özel ekipmanlar kullanıldı.

Diğer bir zorluk da Filyos nehriydi. Ekipler, belirli zamanlarda yüksek debide akan nehrin içinden 200 metrelik bir boru hattı inşa etti. Ayrıca nehir geçişi sırasında bir bataklık kurutuldu.

Başa dön tuşu