Hayvan üreticilerine önemli destek
Tarım Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Kaba Yem Bitkisi Tohum Dağıtım Projesi’ kapsamında Tarsus’ta yaşayan hayvan yetiştiricilerine kaba yem dağıtımı gerçekleştirildi.
MERSİN (İGFA) – Tarımsal üretime yönelik destek ve hizmetleriyle Türkiye’de örnek teşkil eden Mersin Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği projelerle üreticilere destek olmaya ve onların doğdukları yerde yetinmeden memnun olmalarını sağlamaya devam ediyor. üretimden kopuyoruz. Her geçen gün artan girdi maliyetlerinin ezilmemesi için üreticilere destek sağlayan Büyükşehir Belediyesi, bu kez Tarsuslu üreticinin yanında oldu.
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından uygulanmaktadır. ‘Yem Bitkileri Tohum Dağıtım Projesi’ Program kapsamında Tarsus’ta yaşayan 101 hayvan yetiştiricisine kaba yem dağıtımı gerçekleştirildi. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Tarsus Süt Ürünleri Tarım Üreticileri Birliği iş birliğiyle, birliğe kayıtlı 101 üreticiye 5 bin kilogram üretici katkı maddesiyle birlikte 25 kg’lık çuvallarda toplam 10 bin kilogram yem bitkisi tohumu dağıtıldı. .
Projeyle bölgedeki üreticilerin hazır yemlere olan bağımlılığının en aza indirilmesi, girdi maliyetlerinin düşürülerek üreticilerin gelirinin artırılması, yüksek girdi nedeniyle hayvancılıktan uzaklaşan halkın yeniden üretime kazandırılması amaçlanıyor.
Seçkin: “Tohumdan gelen bitkinin enerji ve protein içeriği çok yüksek”
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan Ziraat Mühendisi Aysun Seçkin, hayvan üreticilerine verilen tohumlarla girdi maliyetlerini düşürerek ekonomik destek sağlamayı, böylece üreticilerin gelirini bir miktar daha artırmayı hedeflediklerini belirtti. Seçkin, bu kapsamda Tarsus Süt Üreticileri Birliği’ne kayıtlı 101 üreticiyle yaptıkları çalışmaları anlattı., “Bu çalışmayla halk arasında süt otu olarak bilinen Reygras tohumlarını dağıttık. Üreticiler tohumlarını ekiyor, büyütüyor ve hasat ederek, duruma göre taze ot, silaj veya kuru ot olarak hayvanlarına yediriyorlar. Bu tohumdan elde edilen bitkinin enerji ve protein içeriği oldukça yüksek olduğundan hayvanların et ve süt üretimi artar ve daha kaliteli hale gelir. Bu da çiftçiye ekstra avantaj sağlıyor” dedi. dedi.
Avşar: “Projeyle üreticinin girdi maliyeti düşüyor”
Tarsus Süt Ürünleri Tarımsal Üreticiler Birliği Başkanı Danyal Avşar, projeyi 4 yıldır Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürüttüklerini belirterek, şöyle konuştu: “Üreticilerimizin girdi maliyetlerini düşürmek adına güzel bir proje. Proje kapsamında 139 köyde Tarsus Süt Üreticileri Birliği’nin tüm üyelerine tohum dağıtıyoruz. Proje sayesinde konsantre yem kullanımı daha az oluyor. Düşük olduğu için girdiler azalır ve üreticiye destek olur. İnşallah bu projeler devam edecek ve daha nice güzel projelere imza atacağız. “Üreticilerimiz adına teşekkür ediyorum” söz konusu.
Üretici sağlanan destekten memnun
Taşobası İlçesi’nden üretici Duran Yazlık, tohumdan çok memnun olduklarını ve 4 yıldır faydasını gördüklerini belirtti. “Ayda 1 ton yem alsak 700 kiloya düşüyor. Mesela günde iki kere besliyorsak artık bir kere besleyip yarısını veriyoruz. Süt oranı artıyor. “Çok verimli bir tesis olduğu için ekonomik faydasını çok görüyoruz.” dedi.
Çokak İlçesi’nden üretici Yılmaz Yıldırım, belediyenin desteğiyle her yıl Reygras tohumu aldıklarını belirtti. “Süt ve et verimine çok iyi geliyor. Bunu her yıl almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kaliteli bir tohum. Herkese tavsiye ederim. Ekonomik olarak bize büyük katkı sağlıyor. “Bu destek olmasaydı daha fazla yem ve saman alırdım ve maddi açıdan büyük sıkıntı çekerdim.” dedi.