Güncel

Fırsatçı Emlakçılar Hakkında Suç Duyurusu

Konut fiyatlarının fahiş şekilde yükselmesiyle birlikte kiralarda da aşırı bir artış görüldü. Yükselen kira bedellerinden faydalanarak daha fazla gelir elde etmek isteyen bazı fırsatçı emlakçıların ev sahiplerini manipule ettiği ortaya çıktı.

Son zamanlarda yükselen enflasyonla birlikte konut fiyatlarında da fahiş bir artış görüldü. Bu durum kiralara da yansıdı. Artık uygun fiyatla kiralık ev bulmak neredeyse hayal oldu. Bu durum bazı fırsatçı emlakçıları da harekete geçirdi. Edinilen bilgiye göre, hazırladıkları broşürleri ev sahiplerine gönderen emlakçılar, kiracısını çıkaran ev sahiplerine daha yüksek bedelle evlerini kiralamayı vadetti.

Bilindiği gibi kısa zamanda fazlasıyla artan kira fiyatlarına müdahale etmek için hükumet devreye girmiş ve kira artış oranları bir seneyle sınırlı olmak üzere yüzde 25’e sabitlenmişti. Ancak bu karar fırsatçı emlakçıları durduramadı hatta ekmeğine yağ sürdü.

Kiracınızı Çıkarın

Gelen bilgilere göre, bazı emlakçılar ev sahiplerine dağıtmak üzere bazı broşürler hazırladı. Bu broşürlerde kiracılarına yüzde 25’te daha fazla zam yapamayacak olan ev sahipleri, mevcut kiracılarını çıkarma konusunda teşvik edilmeye çalışılıyor. Ev sahiplerine evlerini çok daha fazla bedelle kiraya verme konusunda ikna etmeye çalışan emlakçılar, böylelikle kiralık ev piyasasını da manipüle ediyor.

Ev sahiplerini mevcut kiracılarını çıkarmak için ikna etmeye çalışan fırsatçı emlakçılar, “eviniz mevcut kiradan çok daha değerli.” “Kiracınız piyasadan çok düşük kirayla oturuyor.” gibi sözlerle ev sahiplerini kandırmaya çalışıyor. Bu vaatlere kanan ev sahiplerinin evlerine fahiş fiyattan kiracı bulan emlakçılar, böylelikle kiracıları da mağdur ediyor.

Broşürü Avukat Buldu

Ankara’da ikamet etmekte olan bir avukat, posta kutusunda söz konusu broşürlerden birini bulduğunu ve bu broşürlerin piyasayı manipüle ettiğini düşündü. Savcılığın yolunu tutan o avukat, söz konusu emlakçılar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Konuyla ilgili araştırmalarını genişleten Avukat, söz konusu emlakçının çevredeki bütün posta kutularına benzer broşürler bıraktığını gördü. Ayrıca internet ilan sitelerinde yaptığı araştırmalarda da bu emlakçının onlarca sahte ilanına rastladı.

Sahte ilanlarda, olmayan bir evin farklı ilanlarda 3 bin ila 5 bin gibi fiyatlarla ilanda olduğunu gördü. Hemen ilanların bir ekran görüntüsünü alan avukat, broşürlerin de bir örneğini alarak hukuki süreci başlattı.

Adalet bakanlığı tarafından borçlar kanununa eklenen geçici maddeyle eklenen yüzde 25 sınırının hem ev sahiplerinin hem de kiracıların haklarını korumak adına alınmış bir karar olduğunu vurgulayan avukat, vatandaşlarımızın da bu konularda dikkatli olarak fırsatçı emlakçıların vaatlerine kanmamaları gerektiğini söyledi.

Başa dön tuşu