Güncel

Finlandiya: Türkiye ile açık ve doğrudan diyalog içindeyiz

Finlandiya, Türkiye ile ‘açık, doğrudan, yapıcı diyalog’ içinde olduğunu açıkladı.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto Cuma günü yaptığı açıklamada, Helsinki’nin “her NATO üyesinin endişelerini ciddiye aldığını” belirterek, ülkesinin NATO ittifakına katılma hedefini zorlarken Türkiye ile “açık, doğrudan, yapıcı diyalog” içinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Haavisto, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Washington’da yaptığı görüşme sonrasında gazetecilere verdiği demeçte, Türkiye’nin Finlandiya’nın NATO üyeliğiyle ilgili sorunlarının, ittifakın Haziran sonunda Madrid’de bir zirve düzenlemeden önce çözülmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Finlandiya ve İsveç’in üyelik hedefleri konusundaki Türkiye’nin anlaşmazlıkları nedeniyle Finlandiya’nın Ankara ile “aktif temas halinde” olduğunu ve “önemli sorunları Türkiye ile görüşmeye hazır” olduğunu söyledi.

Haavisto, “Türkiye, Finlandiya ve İsveç üyelik başvurularıyla ilgili soruları gündeme getirdi. Süreç boyunca farklı müttefikler tarafından farklı konuların gündeme getirilmesi anlaşılabilir.” dedi.

İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın teşvik ettiği bir kararla geçen hafta NATO’ya katılmak için resmen başvurdu. İttifakın en büyük ikinci ordusuna sahip uzun süredir üye olan Türkiye, üyelik tekliflerine itirazlarını dile getirdi. , ülkeleri terör örgütlerine göz yumduğu ve hatta desteklediği için eleştiriyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün erken saatlerde, terörün her türlüsüyle mücadele kararlılığının NATO’nun yeni stratejik konseptine dahil edilmesi gerektiğini ve ülkesinin İsveç ve Finlandiya’nın bu konuda somut adım atmasını beklediğini söyledi.

İki ülkenin NATO’ya katılmak istiyorlarsa teröre verdikleri desteği kesmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

Türkiye, terör gruplarına hoşgörü ve desteklerinden dolayı iki ülkenin üyelik tekliflerine itirazlarını dile getirdi.

30 NATO ülkesinin tümü, yeni bir üyenin kabul edilebilmesi ve dolayısıyla anlaşmanın toplu güvenlik garantisinden yararlanabilmesi için onay vermelidir.

Ancak Blinken, “bu süreçte hızla çalışacağımızdan ve işlerin ilerleyeceğinden emin olduğunu” söyleyerek, anlaşmazlığın üstesinden gelinebileceğine dair iyimserliğini dile getirmeye devam etti.

“Bu bir süreçtir. Bu süreçte ülkeler sahip olabilecekleri endişeleri dile getiriyorlar. Bunlar üzerinde çalışıyoruz. Finlandiya ve İsveç’in şu anda Türkiye ile yaptığı şey bu ve bunun ilerleyeceğinden eminim.”

Başa dön tuşu