Teknoloji

Ev Bitkilerini Öldüren 15 Yaygın Hata

Güzel, taze ve çok yeşilimsi bir bitki, genellikle dekorasyonu tamamlamak için bir evin içinde eksik olan süs dokunuşudur. Eve gerçek bir yeşil ve tropikal bir hava katar, böylece bir manzara değişikliğine ve gençleşmeye davet eder.

Tüm bitkilerin doğasında hayatta kalma arzusu vardır. Bununla birlikte, size karşı sağlam ve dirençli görünseler bile, onları öldüren bazı tesadüfi hatalara karşı bağışık değildirler. Yaklaşık on beş tanesini seçtik: Gerekli önlemleri almalarını ve mümkün olduğunca onarılamaz hasarlara yol açmamalarını iyi hatırlayın.

2.jpg

Güzel, taze ve çok yeşilimsi bir bitki, genellikle dekorasyonu tamamlamak için bir evin içinde eksik olan süs dokunuşudur. Eve gerçek bir yeşil ve tropikal bir hava katar, böylece bir manzara değişikliğine ve gençleşmeye davet eder. Ancak bu sadece dekoratif değildir: çoğu iç mekan bitkisi kirletici ve arındırıcıdır. Böylece soluduğumuz havayı temizlememize ve tüm toksinleri dışarı atmamıza yardımcı olurlar. Son olarak, evde bir bitkiye sahip olmak, misafirlere huzur ve sükunet anları sunmanın da garantisidir. Feng Shui sanatının önerdiği bazı bitkiler, stres önleyici olarak bile sınıflandırılır. Ancak bitkiler sonsuz değildir: Onları evde kurmayı düşünmeden önce, Bahçıvan Martin’in tavsiyeleriyle göreceğimiz gibi, onları nasıl düzgün bir şekilde koruyacağınızı öğrenmek önemlidir. Çünkü eğer ona iyi bakmazsanız veya bazı ölümcül hatalar yaparsanız, birkaç hafta hatta birkaç ay sonra bitkiniz çok acı çekebilir. Yaprakları sararabilir ve düşebilir, kökleri çürüyebilir ve herhangi bir uyarı olmadan bitkiniz bir gecede ölebilir.

  • 1. Çok fazla su

Herhangi bir bahçıvana veya çiçekçiye sorun: size ev bitkilerinin 1 numaralı düşmanının fazla su olduğunu söyleyeceklerdir. Elbette bitkiler birbirine benzemez, hepsinin su ihtiyacı aynı değildir. Ancak genel olarak, aşırı sulama ve önemli miktarda su eksikliği, bir bitkinin yaşamı için ölümcüldür. Su eksikliği asla dramatik değildir, diğer yandan orantısız ve abartılı sulama korkunç belirtilere neden olur: kökler çürür, yapraklar sararır ve çabuk yumuşar, parazitler bitkiye daha fazla saldırır ve hayatta kalamayabilir.

  • 2. Zayıf sulama

Kuşkusuz, su eksikliği başlı başına bir felaket değildir, bitkilerde zaman zaman strese neden olabilir ve kurumasına neden olabilir, ancak bitkinin renklerini ve gücünü geri kazanması için sadece birkaç gün sulanması yeterlidir. Ancak fazla geciktirirseniz ve bitkiniz yeterince su almazsa kökleri solabilir, yaprakları sararabilir veya kuruyabilir. Bitkiler çok ıslak bir alt tabakayı sevmese de, kuraklık da en iyi koşullar değildir.

  • 3. Büyüme için yeterli alan yok

Çocuklar gibi, bitkiler de büyüme atakları dönemlerinden geçer. Büyüdükleri zaman, mevcut potlarını değiştirmek gerekir. Çünkü düzgün bir şekilde büyümeye devam edemeyecekler: bu nedenle “konserve edilmiş” gibi boğuluyormuş izlenimi veriyorlar. Bu nedenle repotting önemi. Bitkiyi daha büyük bir saksıya taşıdığınız zaman daha hızlı büyüyebilir, güzel, bol çiçek açmasını teşvik edebilir ve daha tatmin edici hissedebilir.

3.jpg

  • 4. Yanlış toprak kullanmak

Kompost, gübre, saksı toprağı, gübre… Tüm bu bahçe terimlerine kesinlikle aşina olmalısınız. Dış mekan bitkilerinin belirli bir toprağa ihtiyacı varsa, bu aynı zamanda iç mekan bitkileri için de geçerlidir. Bir maceraya atılmamalı ve herhangi bir toprak kullanmaya cesaret etmemelisiniz. Toprağın ev bitkiniz için mükemmel olduğundan emin olun. Genel olarak, satın alma sırasında gerekli talimatlar size sağlanır. Çoğu zaman, “evrensel” saksı toprağı, çoğu iç mekan bitkisi için en iyi seçimdir, ancak bazı bitkiler asidik veya çok drenajlı toprağa daha fazla ilgi duyabilir. Bu nedenle, bu konuda iyi bilgi sahibi olmak daha iyidir.

  • 5. Yanlış aydınlatma seviyeleri sağlamak

Yine toprak veya sulama gibi bitkilerin de farklı ışık ihtiyaçları vardır. Ancak ne olursa olsun, çoğu için ışık hayati önemdedir. Bununla birlikte, ihtiyaçlarını iyi tanımlamak için bitki hakkında maksimum bilgiye sahip olmak gerekir: çok fazla ışık gerektirenler, güneş ışığını almak için pencerelerin yanına kurulmalıdır (ancak çok fazla doğrudan maruz kalmadan) veya yapay bir ışık. iç mekanınız yeterince parlak değilse. Ve bitkiniz fazla bir şeye ihtiyaç duymuyorsa, onu pencereden uzaklaştırmak veya ışığı bir perdeden filtrelemek daha iyidir. Şunu unutmayın: aydınlatma eksikliği bitkinin solmasına neden olabilir, yaprakları sararabilir, solabilir ve hatta erken düşebilir. Tersine, ışığa aşırı maruz kalmak yaprakları deforme edebilir, kahverengiye çevirebilir ve kurutabilir.

  • 6. Aşırı sıcaklıklara maruz kalma

Ev bitkilerinizin köklerinin aşırı iklim değişikliklerine karşı çok hassas olduğunu bilmelisiniz. Dış ortam sıcaklıkları bahçedeki bitkilere zarar vermeden 23°C’nin üzerine çıkabilirken, bu genellikle iç mekan bitkileri için geçerli değildir. Özellikle hava nemi ve güneş ışığının doğal dış koşullara uygun olmadığı durumlarda, genellikle tropik iklimlerden geldikleri için bitkiler, 18 ile 24 °C arasında değişen sıcaklıklarda tam olarak gelişirler.

  • 7. Yanlış nem seviyelerinin sağlanması

İç mekan bitkileriniz için nem eksikliği ölümcül olabilir. Bu nedenle, bazı işaretler sizi uyarmalıdır: yaprakların kenarları kıvrılır veya kahverengiye döner, yeni yaprakların uçları kurur, tomurcuklar da kahverengiye döner veya düşer. Tüm bu etkileri fark ettiğiniz anda nemlendiriciyi açmalı veya evinizi doğal olarak nemlendirmenin başka bir yolunu denemelisiniz. Yukarıda söylediğimiz gibi ideal olarak sıcaklığı 18°C ​​civarında tutmak iyi olur. Havaya daha fazla nem getirmek için saksılara koymak için kil topları da tercih edebilirsiniz. Bir sisleyici de yeşillik üzerinde hile yapacak.

  • 8. Doğru miktarda gübre kullanmamak

Bitkilerinizi güzel ve sağlıklı tutmak için uygun şekilde beslemek çok önemlidir. Sağlıklı büyümek için üç ana besine ihtiyaç duydukları bir sır değil: azot, fosfor ve potasyum. Elbette, ışık ve sulama bitkilerin hayatta kalması için temel parametreler olarak kalırsa, gübre eksikliği büyümeyi yavaşlatabilir ve bol çiçeklenmeden faydalanamazsınız. Bu nedenle, en uygun koşullarda gelişebilmeleri için onlara yeterli besin sağlamaya özen gösterilmelidir.

  • 9. Güneş yanığı

Bitkilerinizi güneşli günlerin tadını çıkarabilmeleri için özellikle yaz aylarında terasta dışarıya taşımak her zaman harika bir fikirdir. Ancak dikkatli olun: aniden gölgeli bir yerden daha fazla güneşe maruz kalan bir yere taşınan bitkiler özellikle hassastır. Bu nedenle bu geçiş kademeli olarak yapılmalıdır. Çünkü çok fazla güneş yaprakları yakabilir. Aşırı maruz kalan yapraklar daha sonra renk değiştirebilir ve kahverengiye dönebilir. Bu nedenle dikkatli davranın ve çok doğrudan maruz kalmamak için yarı gölgeli yerleri tercih edin.

  • 10. Talimatları dikkatli okuyun

Bir ev bitkisinin çok çabuk ölmesini önlemenin en iyi yolu nedir? Sadece bakım talimatlarını dikkatlice okuyun ve uygulayın!

4.jpg

  • 11. Boyutu ihmal etmek

Budama önemsiz olmaktan uzaktır, hatta bitkinin şeklini uyumlu hale getirmek ve zayıf büyüyen veya böcekler tarafından çok fazla yenen yaprakları ortadan kaldırmak için gerekli bir adımdır. Bu nedenle, mantarları çektikleri için ölü gövdeleri veya dalları kesmek önemlidir. Benzer şekilde, çürüyen ve hastalığa neden olan kahverengi veya sarı yaprakları çıkarın. Sonunda bitkiyi öldürebilecek ve hatta diğer ev bitkilerini kirletebilecek haşere istilaları dahil.

  • 12. Sık hareket

İşte birçok insanın bilmediği bir stres nedeni: Bitkiniz sıcaklık, ışık ve nem seviyeleri açısından özellikle uygun bir alanda gelişiyorsa, onu hareket ettirmek onu üzme ve büyümesine zarar verme riski taşır. Bir kez ve herkes için uygun bir yere karar vermek daha iyi!

  • 13. Parazitleri unutmayın

Ölçek böcekleri, örümcek akarları, yaprak bitleri, sivrisinekler, pireler… İç mekan bitkilerinizin, onlarla beslenen her türlü istenmeyen böcek ve parazitleri amansız bir şekilde çektiğini unutmayın. Bu, genellikle bitkilerinizin ölümünden sorumlu olan mantar ve hastalığa yol açabilir. Her şeyden önce, şu sorunu ihmal etmemelisiniz: Bitkilerinizin sağlık durumunu düzenli olarak kontrol etmeniz ve tüm bu parazitleri savuşturmak için güçlü böcek ilaçları kullanmanız gerekir. Kimyasallara düşmansanız, Marsilya sabunu, uçucu yağlar, beyaz sirke, siyah sabun veya kabartma tozu gibi muhtemelen evinizde bulunan bileşenlere dayalı birçok doğal çözüm vardır. Bu ev yapımı çözümler mükemmel böcek öldürücüler yapacak!

  • 14. Evcil hayvanlarınızın onları istismar etmesine izin vermek

İç mekan bitkilerinizle evcil hayvanların bir arada yaşaması zor. Hem kediler hem de köpekler yeşil yaprakları çiğnemeyi ve kemirmeyi severler. Oturma odasına sessizce kurulan güzel bitkinizin ölümünden sorumlu olduğunuzu mu düşündünüz? Peki ya bu senin dört ayaklı hayvanın işiyse? Bitkilerinize eziyet etmeyi bırakması için iyi eğitmedikçe, bu tehlikeli yakınlığı önlemek için mutlaka etkili bir çözüme başvurmak gerekir. Sizin için bazı ipuçları mevcuttur: Bitkilerinizi, hayvanlarınızın erişemeyeceği veya heybetli bir mobilya parçasının arkasına erişemeyecekleri yüksekliğe yerleştirebilirsiniz. Ayrıca, zaman zaman köpeğinizi veya kedinizi itecek hoş olmayan bir kokuyu her tarafa buğulayabilirsiniz. Örneğin, doğal bir kovucu üzerine bahse girerseniz, kahve telvesi yanılmazdır. Bitkilerinizin etrafına serpin ve kedinizin bir daha yanına yaklaşmayacağından emin olun!

NOT: Ayrıca evde bitki kurmayı düşünmeden önce evcil hayvanınız varsa doğru seçimi yaptığınızdan emin olun. Bazı bitkiler tüy yumağı için zehirlidir!

  • 15. Çok erken pes etmek

Kendinize çok yüklenmeyin ve havluyu da çok hızlı atmayın. Aksilikler ve kazalar hayatın bir parçasıdır. Herkes kötü zamanlardan geçer ve bitkiler istisna değildir. Aşırı sulanma, güneş yanığı veya yaprak biti saldırısının kötü etkilerine maruz kalmış olsalar bile, bitki hala bir nefes aldığı sürece onu yeniden canlandırma şansı vardır. Ondan çok erken kurtulmayı planlamayın. Sadece iyi budamanız, hastalıklı yaprakları veya solmuş çiçekleri çıkarmanız gerekir. Yukarıda belirtilen tavsiyelere uyun, kendinizi sabırla silahlandırın, bitkiniz küllerinden yeniden doğacak.

Başa dön tuşu