Erken Emeklilik Şartları Neler Yaş Şartı Bitiyor Mu?

Erken Emeklilik Şartları. Erken emeklilik hakkı tanınan meslekler.
Erken Emeklilik Şartları Neler Yaş Şartı Bitiyor Mu? Çalışan binlerce vatandaşın merakla beklediği erken emeklilik fırsatları ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Erken emekli olmanın yollarını araştıran vatandaşlara yeni bir haber var. Erken emekli olmanın çeşitli yolları yer alıyor. Erken emekliliğe dair merak edilenler…
Yasalarımıza göre borçlanarak erken emeklilik imkanı vatandaşlara sunuluyor. Kadınlar için doğum borçlanması ifadesi yer alırken erkek çalışanlar için ise askerlik borçlanması ile emeklilik tarihi öne çekilebilmekte. Aynı zamanda borçlanma yapılmadan da bazı meslek grupları için erken emekli olma imkanı yer almakta. Vatandaşlar borçlanma yaparak emeklilik şansı elde ediyorlar. Yıpranma hakkı ile 5 yıla kadar erken emekli olmak da mümkün hale geliyor.
Bu sisteme göre genel olarak ağır ve yıpratıcı meslek gruplarında çalışan vatandaşlara yönelik bir uygulama yapıldığı bildiriliyor. Bu mesleklerin listesi 5510 sayılı yasanın 40. maddesinde yer alıyor. 20 sektörde belirlenen mesleklerin bir kısmı özel sektör kolları olarak yer alırken bir kısmı ise kamu kurumlarını içeriyor. Yani sizlerin de erken emeklilik imkanından yararlanmanız için belirtilen meslek grupları arasında yer almalısınız.
Fakat bu hususta dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri bu sektör gruplarında çalışıyor olmanız erken emekli olacağınız anlamına gelmemesi. Mesela listede demir çelik fabrikasında çalışanlar için yıpranma hakkı yani emekliliği öne çekme fırsatı var fakat bu fabrikanın yemekhanesinde çalışan bir aşçı ya da muhasebe bölümünde çalışan bir muhasebeci erken emeklilik hakkından yararlanamıyor.
ERKEN EMEKLİLİK HAKKI TANINAN MESLEKLER LİSTESİ
Radyoaktif işçiler
Demir ve çelik fabrikalarında çalışan işçiler
Cıva üretimi işlerinde çalışanlar
Madencilik ve yeraltı işlerinde çalışanlar
Asit üretimi yapan fabrika ve atölye işçileri
Sahil Güvenlik Komutanlığı
Asker
TRT’de haber hizmetinde çalışan
Emniyette görevli olarak çalışan
Basın ve gazetecilik işleri
Kurşun ve arsenik işleri
Su altında çalışmayı gerektiren işlerde çalışanlar
Hastabakıcılar ve hemşireler
Cam fabrika ve atölyeleri işçileri
Alüminyüm fabrikaları işçileri
Döküm fabrikaları işçileri
Çimento fabrika işçisi
Toplum sağlığı teknisyeni
Kok fabrikaları
Tabip
Diş tabibi
Eczacı
Termik santral işçileri
Ebeler
İtfaiyeciler
İhtiyat pilotları