Sağlık

Dişlerinizi fırçalarken bunlara dikkat edin, fırçaladığınızı sanırken daha da zarar vermeyin!

Yemek yedikten sonra ve gazlı içecek tükettikten sonra dişlerin zarar görmemesi fırçalanması gerektiğini herkes bilir. Ancak diş fırçalamak çok basit görünen bir davranış olsa da dikkat edilmesi gereken birçok püf noktası vardır.

Cips, çikolata, asitli içecekler gibi fast food yiyecekler tüketildiği zaman dişlerin sağlı açısından fırçalanması gerekir. Ağız ve diş sağlığı açısından dişlerin fırçalanması oldukça önemlidir ancak dikkat edilmesi gereken püf noktalar bu konuda oldukça önemlidir. Diş fırçası düzenli aralıklar ile yenilenmelidir. Aksi taktirde plak oluşumuna neden olmaktadır.

2013 yılında diş fırçalarının etkinliği araştırılan bir çalışmada, üç aylık kullanımın ardından diş fırçalarının plağı etkili bir şekilde çıkaramadığı ortaya konmuştu.

Bunun sebebi; zamanla diş fırçasının kıllarının yıpranması olarak gösterilmiştir. Sert kılların temizlemesi için tasarlanan fırçalar, kılların yapısı bozulmaya başladığında; dişi temizlemek konusundaki işlevi yerine getiremeyebilir. Araştırmacılar, diş fırçasını sürekli olarak kullanılması şartı ile yaklaşık 40 gün sonra kıllardaki bu genişlemenin başlama eğiliminde olduğunu belirtti.

Bu durum meydana geldikten sonra dişlerde plak birikmeye başlar ve bu da diş eti hastalıklarının ve çürümenin başlamasının habercisi olmuş olur. Bu durum, aynı zamanda kalp enfeksiyonları ve bunama gibi tehlikeli hastalıkların başlangıcına da sebebiyet olarak gösterilebilir.

Diş fırçaları ne sıklıkla değiştirilmeli

Birçok kişi diş fırçasını ne zaman değiştireceğini anlayacağını düşünse de bu durum oldukça yanlış bir harekettir.

Manchester merkezli Carisbrook Dental tarafından gerçekleştirilen bir anketin sonucuna göre, kadınların diş fırçalarını 92 günde bir değiştiriyor ancak erkeklerin diş fırçalarını ortalama 185 gün boyunca kullanıyor.

Diş eti hastalıklarından korunma yolları

Günde en az iki kez diş fırçalamaya özen gösterin

Diş aralarınız için diş ipi kullanın

Sigara içmekten kaçının

Şeker tüketimini minimuma indirin

Diş sağlığınız için diş hekiminize düzenli kontrol için gidin

C vitamini tüketimini olabildiğince artırmaya çalışın

Başa dön tuşu