Sağlık

Çok şikayet etmek beyne zarar veriyor

Şikayet etmek ve stres yaşam kalitesini düşürmektedir. Stanford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, şikayet etmenin beyne verdiği zararları ele aldı. Sadece şikayet etmek değil, başkasının şikayetini dinlemek bile olumsuz etkilere sebep olmaktadır. Peki bu durumun önlenmesi için neler yapılmalı?

Şikâyet etmek, çok sık söylenmek, sürekli olumsuz düşüncelerde bulunmak gibi davranışlar beyne zarar vermektedir.

Standort Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, şikayet etmek; hafıza ve problem çözmeden sorumlu bölge hipokampusun boyutunu küçültmektedir. Uzmanlar, ne kadar sık şikayet edilirse, olumsuz düşünme olasılığının da o kadar artacağı sonucunu ortaya koydu.

Şikayet dinlemek de şikayet etmek kadar zararlı

Yapılan araştırma, birinin şikayetini 30 dakikadan fazla dinlenmesinin de beyne zarar verdiğini gösteriyor.

Psikiyatrist Prof. Dr. Suzan Öner, şikayet etmenin bir şekilde ortada öyle bir savaşılacak veya kaçılacak bir durum yokken yetersiz bir stres reaksiyonunun başlamasına yol açar ve kortizol yükselir, şeker artar, ve tansiyon çıkar ifadelerini kullanıyor.

Nöron kaybına yol açar

Stres oranı arttıkça beyin daha fazla zarar görmektedir.

Prof. Dr. Suzan Öner, oksidatif reaksiyonların arttığını, iltihaplı reaksiyonları artırdığını ve hücrenin hayatına kasteden bir ortam oluşmaya başlayarak nöron kaybına neden oluyor diye belirtti.

Bu durumla nasıl başa çıkılmalı

Bu duruma çözüm olarak bir terapinin olduğunu dile getiren Öner;

Negatif ve olumsuz tüm düşüncelerin devamlı tespiti yapılarak ne gibi durumlarda çıktığının farkına vararak alternatif olumlu düşünceler ile değiştirme egzersizi yapılarak, çok pratik ve işe yarar bir terapi kullanılıyor.

Uzmanlar, profosyonel destek almanın yanı sıra bireysel şekilde alınabilecek önlemlerin olduğunu da belirtti. Bunun için de olumlu düşünmeyi artıracak eylemlere yönlendirilmeli.

Başa dön tuşu