Güncel

Çavuşoğlundan flaş Kiev-Moskova açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın savaşı bitirmek için ortaya koyduğu şartların Ukrayna tarafından kabul edilmesinin mümkün olmadığını belirterek, Moskova’nın barış için yeni şartlar aradığını belirtti.

“Rusya ile Ukrayna arasında bir görüşme olur mu bilmiyorum. Savaşın başında diplomasi şansı vardı. Şimdi bu şans tamamen ortadan kalkmadı ama şartlar zor” dedi.

Çavuşoğlu, “İki dışişleri bakanının bu yıl Antalya Diplomasi Forumu oturum aralarında tekrar bir araya gelmesi düşük bir ihtimal” dedi.

Türkiye, savaşan ülkeler arasında esir takasını mümkün kıldı. Ayrıca, Türkiye’nin arabuluculuğu, Türkiye, Birleşmiş Milletler, Rusya ve Ukrayna arasında, devam eden çatışmalar nedeniyle aylardır sıkışan tahılın serbest bırakılması için bazı Ukrayna limanlarının yeniden açılmasına yönelik İstanbul’da bir anlaşmanın imzalanmasını kolaylaştırmada hayati bir rol oynadı. büyüyen bir küresel gıda krizine yanıt vermede çok önemli.

Türkiye, Ukrayna ile Rusya arasında kalıcı bir ateşkes sağlanması için çalışan en aktif ülkelerden biridir. Her iki savaşan tarafla iletişim kanallarını açık tutarak arabulucu rolünü üstlenmesi, Ukrayna krizinde çözüm ve barışa yönelik diplomatik çabalarda bir umut ışığı sağlıyor. Hem Rusya hem de Ukrayna ile dostane ilişkilere sahip benzersiz konumuyla Türkiye, savaşı sona erdirme çabasıyla geniş bir takdir topladı.

Çatışmanın başlangıcından bu yana Ankara, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine verdiği desteğin altını çizerek iki taraf arasında arabuluculuk yapmayı ve barış görüşmelerine ev sahipliği yapmayı teklif etti. Ankara, Moskova’yı tecrit etmeye yönelik uluslararası yaptırımlara karşı çıkarken, bazı Rus gemilerinin geçişini engellemek için boğazlarını da kapattı.

Rusya ve Ukrayna heyetleri bir atılımla 29 Mart’ta barış görüşmeleri için İstanbul’da bir araya geldi. Türkiye, Mart ayında Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarını da Antalya’da ağırladı.

İskandinav NATO teklifleri

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik sürecine ilişkin konuşan Çavuşoğlu, üçlü anlaşma kapsamında daha atılması gereken çok adım olduğunu yineledi.

Çavuşoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström’ün son ziyaretinde Meclis’te de görüşmelerde bulunduğunu yineledi. Çavuşoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) dışındaki tüm partilerin, iki ülkenin üyeliğinin onaylanması için şartların yerine getirilmesi gerektiği konusunda hemfikir olduğunu ve konunun “siyaset üstü” olduğunu açıkladı.

“HDP tabii ki İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyesi olmasını istemiyor, çünkü bu iki ülkenin üye olabilmesi için PKK ile savaşması gerekiyor. HDP’li milletvekillerinin daha önce de bu ülkelerde atılan adımları uluslararası kuruluşlara şikayet ettiğini biliyoruz.”

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyesi olabilmesi için başvurularının 30 NATO üyesinin tümü tarafından onaylanması gerekiyor. Şimdiye kadar 28 tanesi bunu yaptı – sadece Türkiye ve Macaristan’da bekleyen oylar var.

İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının teşvik ettiği bir kararla, Haziran ayında NATO’ya katılmak için resmen başvurdu.

Ancak Türkiye, üyelik girişimlerine karşı çıkmış, ülkeleri terör örgütlerine müsamaha göstermek ve hatta desteklemekle eleştirmiştir.

Tarihi bir NATO zirvesi öncesinde, üç ülke Haziran ayında Türkiye’nin vetosunu önleyen üçlü bir anlaşma imzaladı. Muhtırada, İskandinav ülkeleri Türkiye’nin teröristlerin iadesi taleplerini ele alacaklarını söylediler. Ortak muhtırada Finlandiya ve İsveç’in terör örgütlerinin yanı sıra “FETÖ olarak tanımlanan örgüte … destek vermeyecekleri” belirtiliyor.

İsveç ve Finlandiya, bu yazın başlarında güvenlik risklerine karşı Türkiye’ye destek sözü vermeyi kabul ettiler. Türkiye, iki İskandinav ülkesinden onlarca terör zanlısının iadesini bekliyor.

Türkiye’nin Ocak ayında Finlandiya ve İsveç meclis başkanlarını ağırlaması bekleniyor.

Çavuşoğlu, İsveç savunma bakanı ile Finlandiya ve İsveç meclis başkanlarının bu ay Türkiye’yi ziyaret etmesinin beklendiğini de yineledi.

Terör yasası

İsveç’in çıkardığı terör yasası konusunda Çavuşoğlu, yeni hükümetin kararlı olduğunu ancak PKK’nın provokasyonlara devam edeceğini ve ülkenin NATO üyeliğini engellemeye çalışacağını söyledi.

İsveç’te terörizmle ilgili bir anayasa değişikliği 1 Ocak’ta yürürlüğe girdi ve terörizme karışan veya terörizmi destekleyen grupların örgütlenme özgürlüğünü sınırlamak için yasal yollardan daha fazla yararlanma olanağı sağlayacak.

İsveç adalet bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, değişiklik yasa koyuculara terör örgütüne katılımın daha geniş bir şekilde suç sayılmasına ve terör örgütlerine karşı bir yasak getirilmesine izin veriyor.

Başa dön tuşu