Teknoloji

Bilim insanlarından büyük keşif geldi! Ölümsüzlüğün genetik kodları çözüldü

İspanyol bilim insanları, yapıtı çalışmada sürekli genleşerek ölümsüz bir hale gelen denizanasının genetik kodlarını araştırarak ölümsüzlüğün sırrını çözdü! Ortaya çıkan bu keşfin insanlık için de kullanılabilmesi için çalışmalara ışık tutulması bekleniyor.

ABD Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda (PNAS) yayınlanan yeni bir araştırma neticesinde Maria Pascual- Torner, Victor Quesada ve Oviedo Üniversitesi’ndeki meslektaşları, sürekli devam eden bir serüven ile gençleştiği bilinen bir denizanası türü olarak bilinen Turritopsis Dohrii’nin genetik dizisinin haritasını çıkardı.

  1. Dohrii
  2. Dohrii diğer denizanası türlerine benzeyen iki parçalı bir yaşam döngüsüne sahiptir. Aseksüel bir evrede deniz tabanında yaşamlarını sürdüren denizanalarının asıl görevi gıda kıtlığı yaşandığı zamanlarda hayatta kalmaktır. Şartlar el verdiğinde, denizanası cinsel olarak çoğalır.

Çalışmalar sonrasında yapılan bir açıklamaya göre, birçok denizanası türünün yaşlanmayı tersine çevirme ve larva aşamasına dönme kapasitesine sahip olmasına rağmen, birçoğu cinsel olgunluğa eriştiğinde gençleşme yetenekleri kayboluyor. Ancak bu durum T. Dohrii’yi etkilememektedir.

Yaşam döngüsü sonsuzluk için sonsuz bir şekilde dönüyor

Florida Oşibografi Enstitüsü’nün direktörü olan Monty Graham yaptığı açıklamalarda, bu türün belki 15- 20 yıldır evrimsel bir hile yaptığını bildiklerini, bu hile sayesinde de bu türe ölümsüz denizanası lakabı kazandırdığını belitti.

Fark araştırılıyor

Diğer taraftan araştırma, T. Dohrii’nin genetik dizisini, cinsel üremenin ardından gençleşme yeteneğinden mahrum kalan yakın bir genetik kuzeni olan Turritopsis Rubra’nınki ile kıyaslayarak bu denizanasında neyin farklı olduğunu anlamaya yönelik çalışmaları içeriyordu.

Bilim insanları, T. Dohrii’nin genomunda DNA’yı kopyalama ve onarma konusunda daha iyi hale getirebilecek varyasyonlara sahip olduğunu keşfetti. Bunun yanı sıra telomer adı verilen kromozomların uzunluğunu koruma konusunda bu türün daha iyi olduğu anlaşıldı. Telomer uzunluğu insanlarda ve diğer türlerde ise yaş büyüdükçe kısaldığı bilinmektedir.

Ayrıca Graham, araştırmanın ticari bir değere sahip olmasının vakit alacağını ifade ederek, çalışma için bu denianalarını öldürerek bir cilt kremine dönüştürmek gibi bir düşüncenin olmadığını, daha çok denizanalarının ölümü aldatmasına yardımcı olan süreçleri ve protein işlevselliğini anlamakla çok daha ilişkili olduğunu vurguladı.

Deniz anası nasıl ürer?

Deniz anaları son derece farklı özelliklere sahip canlılardır ve tomurcuklanma ya da eşeyli üreme yolu ile çoğalmaktadır. Eşeyli üremede dişi yumurta hücreleri, erkek sprem hücreleri tarafından su içerisinde döllenmektedir. Bu yumurtalar çoğaldığı zaman larvalar meydana gelir. Larvalar sil yardımı ile hareket edebilir ce sudaki diğer canlıları yiyerek beslenirler. Larva büyüyerek polip aşamasına gelir. Bazı deniz analarında erkek sprem hücresi dişi vücuduna giderek yumurta hücresinin döllenmesine sebep olur. Daha sonra dişi döllenen yumurtayı su içerisine bıraktıktan sonra yumurtalardan larva çıkma süreci başlar.

Başa dön tuşu