Güncel

Balkanların diş hekimleri İstanbul’da ‘Dünya Barışı’ için buluştu

27. Diş implantları ve gerodontolojinin dünü, bugünü ve geleceği tartışılır. Uluslararası Balkan Dental Derneği (BaSS) Kongresi İstanbul Atlas Üniversitesi Vadi yerleşkesinde gerçekleştirildi.

Ferhat YILDIRIM / İSTANBUL (İGFA) – Yuvarlak masa toplantılarının ve sektörle ilgili oturumların gerçekleştirildiği 27. Uluslararası Balkan Dental Derneği (BaSS) Kongresi’nde, uluslararası önemli konuşmacılar deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Kongrede Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kıbrıs, Yunanistan, Karadağ, Romanya, Sırbistan, Makedonya ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 10 farklı Balkan ülkesinden diş hekimleri bir araya geldi.

BaSS Kongre Başkanı Prof., her yıl farklı bir Balkan ülkesinde düzenlenen organizasyona Türkiye’nin ev sahipliği yapmasından haklı gurur duyduklarını belirtti. A. Bülent Katiboğlu, “Balkan Stomatoloji Derneği (BaSS), Karadağ, Sırbistan, Romanya, Kıbrıs, Bulgaristan, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya, Yunanistan, Arnavutluk ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 10 Balkan ülkesindeki diş hekimlerini temsil eden bilimsel bir meslektir. kuruluştur. Dünyanın her yerindeki Diş Hekimliği Fakülteleriyle akademik işbirliği yapıyoruz. Bu ortak çalışmalar sırasında öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz arasında bilgi alışverişinde bulunulmaktadır. Karşılıklı tezler ve bilimsel çalışmalar da literatüre büyük katkı sağlıyor. 27. Uluslararası Balkan Diş Hekimliği Derneği (BaSS) Kongresinin İstanbul’da yapılmış olması da büyük bir avantaj. Her kongrede olduğu gibi bu organizasyonda da dostluklarımızı güçlendiriyoruz. Bugünlerde en çok ihtiyaç duyduğumuz şey olan dünya barışına katkıda bulunmanın hedeflerimiz arasında olduğunu da belirtmek isterim. “Her şeyi konuşarak çözebiliriz ve bu düşünceyle dostluk köprüleri kurmaya devam ediyoruz” dedi.

Teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiklerinin altını çizen Katipoğlu, “Modern diş hekimliğinde yapay zekanın sıklıkla dile getirildiği günümüz dünyasında hekime ihtiyaç duymadan diş tedavisi yapılıp yapılamayacağı sorularına yanıt aranıyor. Ayrıca ağızda herhangi bir ölçü malzemesi kullanılmadan ölçülerin dijital tarayıcılar kullanılarak bilgisayar ortamına aktarılması ve protezlerin tek seansta tamamlanması konusunda da danışmanlık vermekteyiz. “Kök hücre ve implantın geleceğini gündemimizde tutarken bu konulardaki bilgi ve deneyimlerimizi birbirimizle paylaşıyoruz” dedi.

Türk hekimlerinin diş tedavilerinde tercih edilme nedenleri ve başarılarıyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Katipoğlu, “Türk hekimlerimizin her alanda büyük başarılara imza attığını herkes kabul ediyor. Ülkemizde birçok vakaya bakıyoruz. Bazı akademik çalışmalar için yurtdışına giden Türk hekimlerimiz günde 1-2 vakayla karşılaşınca hayrete düşüyor. Çünkü ülkemizde vaka sayısı bazen 100 vakayı buluyor. Vaka sayısına bağlı olarak hekimlerimizin tecrübesi artmakta ve bu da başarıya yol açtığı için Türk hekimlerimiz diğer ülke vatandaşları tarafından da tercih edilmektedir. Ancak bu tercih nedeniyle sağlık turizmi ülkemizde ciddi bir düzeye ulaştı. Tercih ediliyoruz ama tedavinin kısa sürede sağlanmasına, etik değerlerin göz ardı edilmesine ve normal tedavi sürecinin hızlandırılmasına karşıyız. Ekonomik kazanç amacıyla yapılan bu tedavilerde doku iyileşme süreci göz ardı edilerek başarısızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Bu tedavilerin olumsuz sonuçları olabiliyor ve bazen davalarla da sonuçlanabiliyor. “Kurallara uymak için ciddi mücadelelerimiz var,” dedi, sağlık turizmindeki kurallara uygun olarak tedaviler sağlamanın önemine değindi.

Başa dön tuşu