Güncel

Avrupa’da Benzinli Ve Dizel Araçlar Ne Zaman Yasaklanıyor?

AB’ de uzun zamandır gündemde olan ve oldukça merak edilen konulardan biri de benzinli ve dizel araçlarda yasağın ne zaman geleceği idi. İçten yanmalı motorlarda gelecek yasak için AB tarih verdi. Uzun zamandan beri dünya gündeminde geniş yer tutan bu yasak Avrupa Parlamentosunda oylamaya sunuldu. Bunu sonucunda da içten yanmalı motorlar için yasak tarihi belli oldu.

Bu yasağın Türkiye’ye de gelip gelmeyeceği merakla beklenen bu haberin yasaklanacağı tarih ne? Geçtiğimiz günlerde, Avrupa Birliği Parlamentosunda gerçekleştirilen oylama sonucu içten yanmalı motorların satışı 2035 yılına kadar bitirilmek isteniyor. Otomobil üreticilerini pek de memnun etmeyen bu tarihe karşılık Avrupalı temsilciler mutlaka somut adımlar atarak bu sürece çözüm bulacaklarını öne sürüyorlar. Bu konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Hollanda milletvekili Jan Huitema, elektrikli otomobillere geçiş süreci ile ilgili bilgiler vererek önemli haberler de verdi. 2030 yılına kadar Avrupa’da 25 giga fabrika kurulacağının da müjdesini verdi.

Sıfır Emisyonlu Karayolu Hareketliliği

Son dönemlerde bir tartışma konusu haline gelen “sıfır emisyonlu karayolu hareketliliği” ile ilgili merak edilen detaylar sonunda belli oldu. Bu program çerçevesinde emisyonlu araçlar için bazı sınırlandırmalar getirildi. 2030 yılına kadar otomobillerde yüzde 55, kamyonet sınıfı araçlarda ise, yüzde 50 oranlarında emisyon azaltma hedefi belirlendi. Bu programda belirtilen yeni önlemler ve plan çerçevesinde, sıfır emisyonlu bir otomobil satın almak çok daha avantajlı ve ucuz hale gelecek. Böylece, aslında tüketici lehine bir gelişme yaşanmış olacak.

İçten yanmalı motorları yavaş yavaş terk eden Avrupa yönünü tamamıyla EV dünyasına dönmeye başladı. Bu anlamda, Avrupa lityum iyon pil kapasitesi konusunda Çin’den sonra en hızlı büyüyen bölge olma özelliğini taşıyor. 2019 yılında yayınlanmış olan bir rapora göre, Avrupa’nın karayollarında yol alan araçların yüzde 67 oranı dizel, yüzde 25’i de benzinli araçtır. 2020’de yapılan bir araştırma sonucuna göre ise, elektrikli araç oranı sadece yüzde 11’dir.

Otomobil Üreticilerinden Yeni Yasağa Tepki Geldi

Avrupa Parlamentosu 2035 yılından itibaren benzinli ve dizel yakıt kullanan araç satışının yasaklanmasını öngören tasarıyı oy çokluğu ile geçtiğimiz günlerde kabul etmişti. Buna benzer bir mutabakatı daha önce Türkiye de imzalamıştı. Ancak, tasarının yürürlüğe girebilmesi için üye ülkeler ile yapılan müzakerelerin sonuçlanması gerekecek. Bunun için, üye ülkeler, ay sonunda, tasarıya yönelik tutumlarını belirleyip AB komisyonuna bildirecek ve ardından bununla ilgili uzlaşı çalışmaları başlayacak.

Elektrikli araç kullanımının daha fazla genişlemesini planlayan komisyon, bu hedef doğrultusunda, elektrikli otomobiller için şarj altyapısını geliştirecek iki ayrı ya da çalışması da yapıyor. Fakat otomobil üreticileri bu gelişmelerden pek hoşnut kalmadı. Hatta tasarıya birçok olumsuz eleştiri de geldi. AP’nin Hıristiyan Demokrat Partili üyesi Jens Gieseke, “Yeşiller, Sosyal Demokratlar ve Liberallerin hepsi de elektrikli otomobil kullanımına destek veriyor.

Ancak, bu durum, Avrupa’nın rekabet gücü ve istihdamına olumsuz etkiler getirerek istenmeyen sonuçlar doğuracak” şeklinde bir eleştiride bulundu. Ayrıca, bazı üye ülkeler bu tarihin çok daha ileri tarihlere ertelenmesini istiyordu ki bu sayede hazırlıksız olmak yerine tüm otomobil üreticileri ve üye ülkeler önlemini alabileceklerdi. Sektörde yaşanacak bu kesin ve hızlı dönüşüm ile birlikte elektrikli araçların da Pazar payı hızla artacağından elektrikli otomobil fiyatlarının da her kesime hitap edebilecek düzeyde olacağı beklentisi otomobil üreticilerinde bir panik havası da yaşattı. Bu durum nasıl sektöre yansıyacak, önümüzdeki günlerde belli olmaya başlayacak.

Başa dön tuşu