Teknoloji

Bakan Varank’tan büyük yatırım planı!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Milli Teknoloji Hamlesiyle ilgili 20 milyar liralık büyük yatırımın detaylarını açıkladı. Sözlerinde “Otovoltaik güneş paneli, şarj edilebilir hibrit otomobil ve batarya, bulaşık makinesi kapsülü ile maleik anhidrit üretimleri başta olmak üzere yaklaşık 20 milyar liralık yatırımın kapılarını açtık” cümlelerine yer verdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Nevşehir Acıgöl Tekstilkent Temel Atma ile KOP-AHİKA ile gerçek olan tüm projelerin resmi açılış töreninde konuşma gerçekleştirildi.

162 bin batarya üretimi

Varank, Türkiye’nin elektrikli araç ve batarya konusunda üretimin odak noktası olacaklarını ifade ederek; “Biz TOGG’un tamamen elektrik ile üretilmesi gerektiğini vurgularken bugünleri görerek söz hakkımızı kullanmıştık. Japonya’dan doğma otomotiv devi Toyota’nın, Sakarya’da yaklaşık 7 milyar liralık bütçe ile kurulacak olan yeni nesil şarj edilebilir hibrit otomobil ve batarya yatırımı Türkiye’nin hedeflerini ve misyonunu oldukça yükseltecek. Gerçekleşecek yatırım tamamlandığında yılda 162 bin şarj edilebilir hibrit otomobil ve bataryası üretilebilecek. Bu kararda yapılması planlanan yatırımlardan bir diğeri de Smart Enerji 7,5 milyar liranın üzerinde, yılda 2 bin megavatın üzerinde fotovoltaik güneş paneli üretimi sağlanacak. Bu yatırım sayesinde 2 bin 300’ün üzerinde istihdam kaynağı sağlayarak ülkemizi daha güçlü şekilde birlikte ileriye taşıyacağız.” ifadelerine yer verdi.

“Türk malı kapsül üretimi de sağlanacak

Türkiye’nin güneş paneli üretiminde Avrupa’da birinci sırada yer aldığını vurgulayarak sözlerinde şu cümleleri kullandı;

“Bugüne kadar maalesef yerli malı Türk üretimi bir kapsül deterjanımız yoktu, dış ülkelerden ithal ediyorduk. Bir firmamız Adana’da yer alan bu potansiyele dikkat çekerek orada büyük bir yatırımı gerçekleştirecek. Türkiye’de ilk kez bulaşık makinelerinde kullanılmak üzere bir deterjan kapsül üretimi yapılmış olacak. Yatırımın sonunda yılda 2,4 milyar üretim yapılması planlanıyor. Yine endüstriyel olarak çok kullanışlı olan maleik anhidrit üretimi ülkemizde yapılan bir üretim değildi. Ancak Kocali’de 3 milyar liranın üzerinde yapılacak olan yatırım sayesinde  yıllık 50 bin ton kapasitesine sahip maleik anhidrit tesisinin faaliyete geçirilmesi ile 100 milyar dolarlık dışa bağımlılıktan kurtulmuş olacağız. Bu yatırımı Tataristan’dan bir yatırımcı sayesinde gerçekleştireceğiz.”

Başa dön tuşu