308 milyon avroluk dev yatırım
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’nin Sakarya’daki fabrikasında; Türkiye’de üretilen ilk Şarj Edilebilir Hibrit (PHEV) otomobil olan yeni nesil Toyota C-HR, üretim hattından çıktı.
SAKARYA (İGFA) – Toyota Otomotiv Sanayii Türkiye’nin Sakarya’daki fabrikasının üretim bandında incelemelerde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 2017 yılı yatırımıyla inşa edilen fabrikada yeni C-HR PHEV’in (Şarjlı Hibrit) Hat Çıkış Törenine katıldı. 308 milyon euro.
Kacır, fabrikanın üretim hattını gezerek Toyota Otomotiv Endüstrisi Türkiye Genel Müdürü ve İcra Kurulu Başkanı (CEO) Erdoğan Şahin’den bilgi aldı.
Toyota’nın Avrupa’da ilk kez Türkiye’deki fabrikasında şarj edilebilir hibrit araç üretmeye karar verdiğini belirten Kacır, şöyle konuştu: “Sayın Cumhurbaşkanımızın takdirleriyle biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu yatırımı teşvik edip destekledik ve sonuçta hizmete sunduk. Ülkemiz yeni nesil yüksek teknolojiye sahip araçların üretim altyapısına sahip.” “Toyota ile birlikte para kazandık.” dedi.
YILLIK 280 BİN ARAÇ ÜRETİMİ
Fabrikanın yıllık 280 bin araç üretim kapasitesine sahip olduğuna işaret eden Kacır, “Bunun büyük bir kısmı hibrit araçlara yönelik, şu anda değerlendirmeleri yapılıyor. Bu aslında Toyota’nın Türk otomotiv sektörünün çevre dostu teknolojilere geçişine öncülük etmesini sağlıyor. “Bundan gerçekten çok mutluyuz.” söz konusu.
Bakan Kacır, otomotiv sektörüne yönelik temel hedeflerinden birinin, sektörün özellikle elektrikli ve hibrit araçlara yönelik dönüşümünü gerçekleştirmek olduğunu kaydetti.
Yatırımcılara çağrıda bulunan Bakan Kacır, “Hem Toyota’ya hem de tüm otomotiv üreticilerine, Türkiye’de faaliyet gösteren veya Türkiye’de faaliyet göstermeyi planlayan tüm üreticilere yatırımcılara çağrımız; Türkiye’ye güvenmeye ve yatırım yapmaya devam ediyorlar. Bugüne kadar Türkiye’ye güvenen ve yatırım yapanlar hep kazandı. “Bundan sonra da kazanmaya devam edecek” dedi.
YENİ NESİL ARAÇ ÜRETİM ÜSSÜ OLACAĞIZ
Bakan Kacır, “Bu ülke, nitelikli insan kaynağı, uluslararası pazarlara erişim, güçlü sanayi altyapısı ve tedarik zinciriyle bu sektörün küresel üretim üssü olma yolunda bugüne kadar büyük bir başarı elde etti. Bundan sonra Türkiye’nin yeniden yeni nesil araç üretim üssü, akü üretim üssü olma yolunda bu çalışmalarıyla nice başarılara imza atacağını ümit ediyorum” dedi.