Güncel

Rektör Tabakoğlu, EUA toplantısında

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) ve EUA üyesi Türk üniversitelerinin temsilcileriyle istişare toplantısına katıldı.

Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) – Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar başkanlığında YÖK’te düzenlenen Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Temsilcileri ve EUA üyesi Türk Üniversiteleri ile istişare toplantısına katıldı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve EUA Başkanı Prof. Dr. Josep M. Garrell’in sunumlarıyla başlayan toplantı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “YÖK ve Türk Yükseköğretim Sistemi” başlıklı sunumunda şunları söyledi: Türkiye’de 208 yükseköğretim kurumunda yaklaşık 7 milyon öğrencinin eğitim gördüğü belirtiliyor.

Ayrıca üniversiteye erişim ve kadınların yükseköğretime katılımının Yükseköğretim Kurulu’nun öncelikleri arasında yer aldığını söyleyen Özvar, Türkiye’nin kadın öğretim üyesi oranında lider ülke olduğunu belirtti.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türk yükseköğretiminin uluslararası kalitesini değerlendirdiği konuşmasında, Türkiye’nin Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın bir üyesi olduğunu ve Bologna Süreci’ni aktif olarak uyguladığını belirtti. Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’nin 2010 yılında Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edildiğini hatırlatan Özvar, Türk üniversitelerinin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Etiketi ve Diploma Ek Etiketi aldığını, Erasmus Değişim Programı ile uluslararası öğrenci ve akademik hareketliliği teşvik ettiklerini belirtti.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da Türk üniversitelerinin uluslararası sıralamadaki başarısına değinerek, kalite odaklı yaklaşımlarının sonuçlarını gördüklerini söyledi.

Gelecekte daha fazla Türk üniversitesinin EUA’ya katılmayı planladığını belirten Özvar, Türk üniversitelerinin EUA komitelerine dahil edilmesi ve birlik çalışmalarına daha aktif katılımları konusunu görüşeceklerini belirtti.

EUA Başkanı Garrell konuşmasında, Avrupa Üniversiteler Birliği’nin (EUA) sadece Brüksel’de değil birçok ülkede faaliyet gösterdiğini vurgulayarak, birliğe üye üniversiteler arasındaki iş birliğinin önemine vurgu yaparak, üniversiteleri birçok alanda teşvik ettiklerini belirtti. Türkiye’den daha fazla üniversitenin EUA üyesi olmasını istediklerini ve Türk üniversitelerinin EUA çalışma gruplarında ve komitelerinde aktif rol almasını destekleyeceklerini belirten Garrell, araştırma ve inovasyon stratejilerinin teşvik edilmesinin EUA’nın öncelikleri arasında olduğunu ve yükseköğretim kurumlarının EUA’ya üye olmayı hedeflediklerini söyledi. kendi toplumlarına daha fazla hizmet ederler. belirtti.

EUA Genel Sekreteri Amanda Crowfoot, “Duvarları Olmayan Üniversiteler” başlıklı konuşmasında, duvarları olmayan üniversiteler inşa etmede “Açıklık, sürdürülebilirlik ve özerklik”in önemli yapı taşları olduğuna değindi. Genel Sekreter Crowfoot, Avrupa’daki üniversiteler için uluslararası işbirliğinin önemini ve çeşitli ekonomik ve sosyal gelişmeler nedeniyle karşılaştığı zorlukları ele aldığı sunumunda, Avrupa’nın çok taraflı çerçevesinin Avrupa Yüksek Öğrenim Alanı (EHEA), AB programları ve politikalarını içerdiğini belirtti. .

EUA üyesi Türk Üniversitelerinin değerlendirmelerinin ardından Avrupa Yükseköğretim Alanında Avrupa ve Türk üniversiteleri arasında bilimsel ve teknolojik işbirliği konusunda anlaşmaya varıldı.

Toplantının ardından Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, EUA Başkanı Prof. Dr. Josep M. Garrell ve EUA Genel Sekreteri Amanda Crowfoot, beraberindeki heyetle ODTÜ TEKNOKENT’i ziyaret etti.

Başa dön tuşu