Güncel

Edirne Keşan’da TOKİ konutları bir rant projesi mi?

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Muhtarı Bayram Ali Kalfalar, mahallesinde inşa edilen TOKİ konutlarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Muhtar Kalfalar, 736 evin koleksiyoncusunun çalışmadığını iddia etti.

Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) – Mustafa Kemal Paşa Mahalle Muhtarı Bayram Ali Kalfalar, mahallesinde inşa edilen TOKİ konutlarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

IGFA Edirne Temsilcisi Erdoğan Demir’e konuşan Muhtar Kalfalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan işbirliğiyle inşa edilen TOKİ Konutları konusunda mütevazı olamayacağını belirtti.

Muhtar Kalfalar, 736 sosyal konutun yapımına kendisinin zemin hazırladığını belirterek, “Ayrıca Sayın Necdet Budak’ı anmadan geçemeyeceğim. Bu dönemde merhum Hüseyin Bağcı AK Parti Keşan İlçe Sekreteri olarak görev yaptı. Ardından roman atölyesinin açılış programı çerçevesinde, değerli belediye başkanımız, eski belediye başkanımız Mehmet Özcan’a saygılarımı sunuyorum. 18. maddeyi uygulamasaydı bu 736 eve sahip olmak mümkün olmazdı. Dönemin Kaymakamı Metin Borazan ve Belediye Başkanımız Mehmet Özcan ile ortaklaşa yürütülen çalışmalar sonuç vermiş olup, bu sonuçlar çerçevesinde Sayın Cumhurbaşkanımıza, dönemin Başbakanına ve şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a saygılarımı sunuyorum. . Çünkü gerçekten muhteşem bir konut projesi. 1 artı 100 TL, 2 artı 130 TL çerçeve sabit fiyatıyla böyle dev bir konut projesi. Keşan nüfusunun yüzde 60’ı bile bu şekilde evde yaşamıyor. Benim böyle bir evim yok. Sayın cumhurbaşkanımız böyle konutları teslim etti. Okulu ve camisiyle mükemmel binalar. Evet verilen hizmet güzel ama üç ay sonra karanlık deredeki ocakların olduğu yerde kurayla ölçüme yeniden başlandı. Bana 1.080 tane daha söz verildi. Fikret Kantar kardeşimiz ve o dönemin kaymakamı Bekir Dinkırcı ile konuştum. “1.080 tanesinin daha yeniden yapılması gerekiyordu ama bu olmadı.” Söz konusu.

TOKİ KONUTLARI İNŞA EDENLER İhanete Uğradı

Kalfalar, bu evlerin ödemeleri için ne yazık ki iktidar partisinin vatandaşlara “ödeme yapmayın, şef ödeyecek, ödemezseniz şef ödeyecek” dediğini belirtti. Fatma Hanım burayı bilmiyor, gördüğünü de sanmıyorum. Fatma Hanım söylediklerimi ciddiye almadı. Tekrar söylüyorum, resmen ihanete uğramıştır, burada bu hizmeti veren kişiler resmen ihanete uğramıştır. Bunun ötesinde bir şey yok, biri bana anlatsın. Ödememiz gerektiğini söylediğimde en sonunda orada ikamet eden vatandaşlar bana bunu söyledi. Muhtar sen ödeyeceksin diyorsun ama bize bırak, falancayı dinleme, senin yüzünden bize ödetecekler. Dosyaları imzaladın dedim bak, istenen para 100 TL. Üstelik üç yıl boyunca devlete 7 ton kömür ödettik, yakıt vermeyin, kirayı ödeyin dedik.” dedi.

TOKİ KONUTLARI SATIŞA BAŞLADI

Burada ev sahibi 736 kişiden şu anda 200’ünün evini sattığını vurgulayan Kalfalar, açıklamasına şöyle devam etti: “Ayıp değil mi, günah değil mi?” Öyle bir imkan yok, şimdi satan kişiler tuvalet yapamıyor, yapma şansları yok. Artık bununla evsizler çıkacak, gecekondular yeniden yapılmaya başlandı, yani yarın bu gecekonduyu yapan adamın tapusu yok, imar yok, DASK yok, elektriği, suyu nasıl ödeyecekler. Şimdi bunları söylüyorlar, ben de size şunu söylüyorum, kim size ev yapın derse, gidin elektriği, suyu bağlayın, gelip bağlayın deyin, ben de kim yapıyorsa onu söylüyorum.”

1080 EVİN İNŞASINI KAÇIRDIK

1.080 konut yapılması için teklifte bulunduğunu, etüt ve çalışmaların başladığını vurgulayan Kalfalar, “1080 evi daha kaçırdık, o garip kardeşim, vatandaşım 1080 konut daha alacaktı. Aynı fiyata sabit fiyatlarla ev alırdı, beni üzen nokta bu, bu yüzden isyan ediyorum. Ama nedense yetkililer bize gelip bazı konuları, özellikle de siyasi konuları sormuyorlar. Peki ya muhtarın işi? Muhtar Fikret’le ikimiz de bu işin içindeyiz. Fikret, Bayram Ali nedir? Ne değil? Ne oluyor? işte kardeşim. “Bu insanların yanına gittiler ve ödeme yapmamalarını söyledikleri kişilerin, şefin onlara vereceğine inandılar. Tabii bizim insanlarımız da temiz kalplidir, belki olur, biz siyaseti o kadar öne çıkardık ki, bunu başarma imajımız doğdu” dedi.

1.080 EV YAPISLAR, BEN 2 TABUTU TUTARAK MEYDANDA OYNAYACAĞIM!

Şimdi gelin bu konutlara söz versinler, vereceklerse, vermezlerse seçimin geldiğini belirten Kalfalar, “Sayın Cumhurbaşkanımız bize versin, ben vereceğim” dedi. Eğer iki davul tutup heykelin yanında çalmazsam onursuzluk yapmış olurum.” Bana versinler, ben istiyorum, öyle ise söyleyenler sözünün arkasında dursun. TOKİ’de yapılacak çalışmalar için devlet yani yetkililer tarafından bir komisyon kurulması gerekiyor. Önceki Valimiz Kırbıyık ile de görüşmüştük, kendisi de o dönemde bunu uygun gördü. Ben orada bir komisyonum, bu işin içinde olan var mı, nasıl oldu, buraya nasıl geldi, bunun sorgulanması lazım. Bu vatandaşı buraya sürükleyenlerin hesap vermesi gerekiyor, kim olursa olsun, ben de dahil, eğer bunu ben yaptıysam, beni de sorumlu tutmalılar. Ama vatandaşlara ödeme yapın dediğim halde beni dinlerlerse, lütfen yapmayın, ödeyin, bu sefer bizim yüzümüzden başkaları peşimize düşecektir.” dedi.

TOKİ KONUTLARI KİRALIK PROJE Mİ?

Kalfalar, TOKİ konutlarının kâr amaçlı bir proje olup olamayacağını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda kimse para ödemiyor ve şu anda müsait 736 ev var. Görsünler, ilgilenen herkes gidip baksın. Şu anda satılan ev sayısının iki yüze ulaştığını söylüyorlar. Şunu da söyleyeyim yanlış olabilir veya benim araştırmam yanlış olabilir, kendi araştırmamı yaptım. Türkiye genelinde bu tarz sosyal konut projelerinin ardından hep bunlar alınıyor, peki bu kar amaçlı bir proje mi? Sonuçta her şey işe geliyor. Bir komisyon kurmam lazım, kim ve nasıl? Neden getirdi? Bunlar nasıl oldu? “Bunun sorulması gerekiyor.”

736 EVİN TAHLİYECİSİ ÇALIŞMIYOR

Oradaki 736 konutun koleksiyonerlerinin şu anda çalışmadığını vurgulayan Kalfalar, “Sayın Erdoğan, en üzücüsü bu koleksiyoncu çalışmıyor. Peki koleksiyoner çalışmıyor. Buradan arka planını araştırmaları lazım. Nerede? Peki bu atık nereye gidiyor?” Katı atık nereye gidiyor? Bunları araştıralım. “Şimdi orada ne yapılması gerekiyor ki, ben öyle dememe rağmen bunu Sayın Belediye Başkanıma da söyledim, o da bana bunun TOKİ’nin işi olduğunu söyledi.” söz konusu.

MAHALLE SAHASINI TOKİ’YE İSTEDİM

TOKİ’nin Kalfalar mahallesine yapılacak Mahalle Sahasını yapmasını istediğini belirterek açıklamasına devam etti. “Ayrıca orada 1.5 dönümlük bir alanımız var, 1.5 dönümlük alan dedim Sayın Başkan, burayı hizmete açalım, ilçe alanının bir kısmını TOKİ’ye verelim. Gençlerimiz neden oynamalı? Orada çok fazla gencimiz var, gençlerimizi bir yerde tutalım. Oradan konuyu Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün üstleneceğini, Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün de konuyla ilgilenmesi gerektiğini söyledim. Şimdi eğitim kaldıysa bizim yüzümüzdendir, şu anda suçluyum ama elimden geleni yapıyorum. Gidip insanlarla tanışıyoruz, onların eğitilmesi, meslek sahibi olması için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Sayın Valimiz gelir gelmez ilk etapta buraya el attı. Allah razı olsun, ellerinden öpüyorum. Ama işin özüne inmemiz gerekiyor, sonuçta yatırım ve yaptırımlar gerekiyor, yasaların işlemesi gerekiyor. Kimsenin bunu geçiştirmeye şansı yok, burası çok önemli ve gerekli bir bölge. Bu çocuklar bizim, aile bizim, ne oluyor şimdi, barınmadan kaynaklanan aile anlayışı da değişiyor, bu sefer erken evlilikler, genç yaşta evlilikler yaşanıyor. Genç evlilikler elbette eskisi gibi değil ama hâlâ var. Mesela okula gidiyoruz, çocuğu arayacağız, kızım evli diyor. Bunlarla da karşılaşıyoruz. “Bu işin sorumlusu kim varsa gidip onları bulmalı ve incelemelidir.”

1.5 DÖNÜMLÜK ALAN İÇİN YAPTIM PROJE TEKLİFİ SESSİZ KALDI.

Az önce bahsettiğim 1.5 dönüm arazimiz olduğu konusuna dönmek istediğini vurgulayan Mustafa Kemal Paşa Mahalle Muhtarı Bayram Ali Kalfalar, şunları söyledi: “Ben de kendisine şöyle bir dükkan yapalım yani şöyle bir dükkan yapalım dedim. Oturup bir proje hazırladık, sonra gidip yerinde inceledik. Bir proje kapsamında bir dükkân, bir kasap, bir manav, bir berber yapalım, ortak giderlere katkıda bulunalım. Kiralayalım, dedim, düğün salonu yapalım, yollarda düğün yapıyoruz, yollarda düğün yapıyoruz, şunu söylüyorum, yollarda düğün yapıyoruz. Burayı düğün salonu yapalım. Çayhane yapalım, kahvehane yapalım, oradaki insanlar oraya gelecek, şimdi üstüne teras yapalım, teras düğün salonu yapalım, teras yaz çay bahçesi yapalım. Teras bahçesi, teras yazlık çay bahçesi yapalım. Bunları kiraya verelim, ortak giderlerde toplayalım, ortak mesele orada çünkü sonuçta TOKİ’nin. Bundan sonra olur mu? Bu benim bir fikrim. Olabilir de olmayabilir de ama neden bir fikir olmasın? O yüzden gelin bu şekilde yapalım, kiraya verelim dedik. Buradan elde edilen geliri ortak giderlerde kullanalım. Şimdi bakın doğalgaz geldi, kombileri oradan alalım, TOKİ buna izin vermez dediler. Tartışmadan bilemem, yani istiyorum, vatandaşım, muhtarım, hizmet istiyorum, başka bir şey istemiyorum. “25 yıldır burada muhtarlık yapıyorum.”

VATANDAŞI ALDATMAYIN, GİT DOĞAL GAZI BAĞLATIN

Kalfalar, TOKİ’ye gelecek doğalgaza değinerek açıklamasını tamamladı: “Biz böyle yapsaydık doğalgaz ondan sonra gelirdi, kalktılar millete doğalgaz bağlanacak, bedava verecekler” Hadi ver onu bana kardeşim o zaman. Bunu söyleyenlere şunu söyleyeyim. Hadi gidin doğalgazı bağlayın, doğalgazı oraya verin, bakalım vatandaşa nasıl vereceksiniz. Bakalım verirsen ellerini öpeceğim, bayram gelirse insanların karşısına çıkıp ben bunları söyledim, bu çocuklar şunu yaptı diyeceğim, senin huzurunda ellerini öpüyorum. Bunu kimse yapamaz, devlet istediği zaman yapar, ona bir diyeceğim yok. “O halde halledin, vatandaşı kandırmayın kardeşim.”

Başa dön tuşu