Güncel

İstanbul Küresel Şehirler’de 25’inci sırada

Uluslararası danışmanlık firması Kearney’in “Küresel Şehirler Endeksi”nde İstanbul bu yıl üç sıra yükseldi. İstanbul Havalimanı sayesinde “Kültürel deneyim” kriterinde kaydedilen hızlı ilerleme, İstanbul’un yükselişinde önemli rol oynadı.

İSTANBUL (İGFA) – Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney’in hazırladığı “Küresel Şehirler Endeksi”nin 2023 verileri açıklandı.

Küresel ekonomiye yön veren şehirlerin belirlendiği endekste geçen yıl 28’inci sırada yer alan İstanbul, bu yıl 25’inci sıraya yükseldi. Endeksin kriterlerinden “kültürel deneyim” alanında kısa sürede kaydedilen hızlı ilerleme, İstanbul’un yükselişine önemli katkı sağladı. İstanbul Havalimanı’nın açılmasıyla birlikte şehrin bir seyahat merkezi olarak konumlanması ve uluslararası ziyaretçi sayısındaki büyük artış, İstanbul’un “kültürel deneyim” açısından 5 yılda 20 sıra yükselerek 15’inci sıraya yükselmesini sağladı.

Kearney tarafından yapılan değerlendirmede uluslararası okulların ve kardeş şehirlerin çokluğu da İstanbul’un güçlü yönleri arasında değerlendirildi.

Küresel Şehirler Endeksi, uluslararası danışmanlık şirketi Kearney tarafından dünyanın dört bir yanından kişi ve akademisyenlerin işbirliğiyle hazırlanıyor.

Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, küresel şirketlerin İstanbul’a ilgisinde dikkat çekici bir artış yaşandığını, Küresel Şehirler Endeksi’ndeki yükselişin de bunun somut göstergesi olduğunu belirtti. Okutur, “İstanbul’un Küresel Şehirler Endeksi’ndeki yükselişi, yabancı sermaye yatırımlarındaki artış potansiyelinin güçlü bir işaretidir” dedi.

NEW YORK ZİRVEDE

Şehirleri küresel ekonomiye açıklık ve entegrasyona göre sıralayan araştırmada, Amerika’nın New York’u ilk sıraya, İngiltere’nin başkenti Londra’yı ikinci sıraya, Fransa’nın başkenti Paris’i ise üçüncü sıraya koyuyor.

“Küresel Şehirler Endeksi”nin 2023 sıralaması şöyle:

1.New York

2.Londra

3.Paris

4.Tokyo

5.Pekin

6.Brüksel

7.Singapur

8. Los Angeles

9.Melbourne

10.Hong Kong

11.Chicago

12.Madrid

13.Şanghay

14.Seul

15.Toronto

16.Berlin

17.San Francisco

18.Sidney

19.Washington DC

20.Amsterdam

21.Moskova

22.Buenos Aires

23.Dubai

24.Barselona

25.İstanbul

26.Boston

27.Frankfurt

28.Meksika

29.Viyana

30.Miami

NASIL HAZIRLANDI?

Kearney’nin Küresel Şehirler Endeksi, şehirleri sermaye, insan kaynakları ve fikir çekme, elde tutma ve üretme kapasitelerine göre sıralıyor. Bu yılki endeks için dünyanın 156 şehri, iş dünyasının faaliyet yoğunluğu, insan kaynağı, bilgi alışverişi, kültürel deneyim ve siyasi destek düzeylerine göre değerlendirildi.

Bu yıl, Küresel Şehir Endeksi’nde yer alan şehirlerdeki iş yoğunluğunda geçen yıla göre azalma olurken, insan sermayesinde de dikkat çekici bir artış yaşandı. Kearney tarafından yapılan değerlendirmede, küresel ekonomiyi olumsuz etkileyen koşulların ticari faaliyetlerin azalmasına yol açtığı belirtildi. İnsan kaynaklarındaki güçlenmenin, Kovid tedbirlerinin tamamen ortadan kalkmasının ardından yetenekli bireylerin küresel hareketindeki büyük artıştan kaynaklandığı belirtildi. Bunun şehirler arasındaki dengeleri değiştirdiği belirtildi.

“İSTANBUL’UN YÜKSELİŞİ FIRSATLAR HARİTASININ YENİ COĞRAFYALARA YAYILDIĞININ İŞARETİDİR”

Kearney tarafından yapılan değerlendirmede, İstanbul ve Meksika gibi şehirlerin Küresel Şehirler Endeksi’nde yükselişinin, küresel fırsatların yeni coğrafyalara yayıldığının göstergesi olduğu da vurgulandı.

Başa dön tuşu