Güncel

EYT aylığım neden bağlanmadı? Nasıl bir yol izlenmeli?

EYT’ye başvurduysanız ancak emekliliğiniz henüz aktarılmadıysa sorun olabilir. Maaşınız birikiyor diye düşünmeyin, toplu olarak alacağım, benimle iletişime geçip yazılı cevap isteyeceğim.

İSTANBUL (İGFA) – Sosyal Güvenlik Uzmanı Melis Elmen, açıklamasında; Emekli maaşı olmayanların nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusunda bilgi verdi.

BAĞ-KUR PRİM BORCU OLABİLİR

BAĞ-KUR prim borcunun olabileceğine işaret eden Elmen, “Asgari ücretin iki katından fazla değilse maaşınıza zam yapsınlar. Borcunuz aylık maaşınızdan kesilir. “Borcunuz asgari ücretin iki katından fazla ise emekliliğiniz reddedilecek ve süreç yeniden başlayacaktır” dedi.

BORÇ İŞLEMİYORUZ

Bu konuda pek çok sorunun yaşandığını belirten Sosyal Güvenlik Uzmanı Elmen, “Bir yıl 360 günü, bir ay 30 günü geçemez. Toplamda 360 görseniz bile örneğin Ocak ayınız 30 gün, Şubat ayınız 30 artı 10 gün ise başka yerde gösteriliyorsanız ve 40 gün ise o 10 günü çıkarmanız gerekiyor. Bunu her ay, her yıl yapmanız gerekir. 1 gün eksik olsa dahi emekliliğiniz reddedilecektir. Servis kaydını mutlaka tarayın. Askerlik veya doğum borcu ödemesi yaptınız ancak makbuzlarını kuruma ibraz etmediniz. Para havuzda kalır ve sisteme tanımlanmaz. “Bunun için düzeltme dilekçesi veriyorsunuz ve maaşınız başvurduğunuz tarihten itibaren devam edecek” dedi.

KENDİ ŞİRKETİNDE SİGORTALI GÖRÜNENLER

Bu arada yeni genelgeye göre kendi şirketinde çalışanların primlerinin iptal edilerek 4B’ye aktarılması gerektiğini belirten Melis Elmen, “Bu ne anlama geliyor?” SGK’dan emekliliğinizi beklerken BAĞ-KUR emekliliğine döneceksiniz. Bonus günleriniz artacaktır. Mesela 5 bin prim gün ile başvurduysanız BAĞ-KUR 9 bin gün istiyor. Bu durumda emekliliğiniz reddedilecektir. “Burada mahsup işlemlerinin yapılması ve işveren hisselerinin devredilmesi gerekiyor” dedi.

Başa dön tuşu