Güncel

Çiğli’de tarihi kayıp anıt ilk yerine taşındı

Çiğli Belediyesi, 1935 yılında dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik tarafından yaptırılarak Çiğli’ye hediye edilen “1935 Devrim İçin” Anıtı ile uzun yıllardır kayıp olan Atatürk Büstü’nü eski yerine yeniden konumlandırdı. bir tören.

İZMİR (İGFA) – İzmir Valisi Kazım Dirik tarafından İzmir’in 6 köyüne Atatürk devrimlerini hatırlatmak amacıyla hediye edilen “1935 Devrimi” Anıtı ve Atatürk Büstü, Çiğli Belediyesi’nin girişimleri sonucu bulundu. Nihayet 1994 yılında dönemin belediye başkanının talimatıyla kaldırılan anıt, 29 yıl sonra Kasaplar Meydanı’ndaki orijinal yerine kavuştu. Törene Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, heykelin akıbeti için yıllarca mücadele veren Çiğli öğretmen Süleyman Dinçer’in çocukları, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

BELEDİYE BAŞKANI GÜMRÜKÇÜ: “BU ANIT; ATATÜRK’E VE İNKILAPLARINA BAĞLILIĞIMIZIN TESCİLİ

Bu anıtın Çiğli’nin kent hafızası ve kimliği açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “İlçemiz binlerce yıllık tarihiyle İzmir’in en güzide yerleşim yerlerinden biridir. Bu tarihi yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bugün benim için çok önemli bir gün. Harmandalı’daki Antik Kent ve Köyiçi İlçesi’ndeki tescilli camimiz gibi ilçemiz için tarihi önem taşıyan ‘Devrim İçin 1935’ Anıtını 29 yıl sonra orijinal yerine taşımaktan onur ve gurur duyuyorum. 1935 yılında dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik tarafından Ödemiş, Kemalpaşa, Menderes, Torbalı ve Çiğli’ye hediye olarak yaptırılan ve kaidesinde ‘Devrim İçin 1935’ yazısı bulunan Anıt, Devrimcilik, 1980 darbesi ve sonraki yıllarda devrim karşıtı zihniyet tarafından yok edildi. O dönemde Köy Enstitüleri mezunu olan Öğretmen Süleyman Dinçer bu konuda büyük çabalar harcadıysa da somut bir sonuç elde edemedi. “Anıtın akıbeti bugüne kadar belirsizliğini koruyor” dedi.

“29 YILDIR KAYIPTI, 7 AYDA BULDUK”

Büstün Kasaplar Meydanı’ndaki yerini yeniden alması için yoğun çaba sarf ettiklerini belirten Başkan Gümrükçü, “Süleyman Dinçer’in ‘Çitlenbik’ adlı kitabından öğrendiğim konu hakkında Süleyman Bey’in kızından aldığım mektup sonrasında araştırmalarımızı derinleştirdik. Kütüphanemde bulunan ve büstün hikayesini anlattığı Kayayı Çatlattı’. . Yaklaşık 7 ayda Kakliç’te Heykel Atölyesi olarak kullandığımız yerin deposundaki anıta ulaştık ama kırıktı. Hiç vakit kaybetmeden tamir ettik. Anıtın tarihi eser statüsünde olması nedeniyle bürokratik işlemler uzun sürse de Cumhuriyetimizin 100. yılında anıtın orijinal yerine taşınması nasip oldu. Çiğli olarak bu anıt için verdiğimiz mücadeleyle hem Mustafa Kemal Atatürk’e hem de onun devrimlerine bağlılığımızı bir kez daha tescillemiş olduk. Yaşadığı dönemde verdiği mücadeleyle bizlere ışık tutan Süleyman Dinçer, Çiğli’nin aydınlanma tarihine adını yazdırdı. Başta kendisi olmak üzere, anıtın orijinal yerine taşınmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Başa dön tuşu