Güncel

Kadın ustalar iş başında

‘Mersinli Kadın Ustalar’ projesiyle Tırmıl Mercek’te verilen inşaat resim kursu, ‘Her işte hakkımız var’ sloganıyla erkek işi sanılan işlerin kadınlar tarafından da yapılabileceğini kanıtlıyor.

MERSİN (İGFA) – Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı MERCEK’lerde verilen mesleki eğitim kursları, farklı sektörlerdeki nitelikli personel ihtiyacını karşılamak amacıyla kursiyer yetiştirmeye ve istihdamı desteklemeye devam ediyor.

Kursiyerler aldıkları sertifikalarla mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak bilgi, beceri ve donanıma sahip yeni bir meslek ediniyorlar. Bu içerikte ‘Mersinli Kadın Esnaflar’ Proje ile Tırmıl Mercek’te verilen inşaat boyama kursu, ‘Her şeye hakkımız var’ Mottosu ile erkek işi olduğu düşünülen işlerin kadınların da yapabileceğini kanıtlıyor.

3 ay boyunca haftada 40 saatlik kurs sonunda verilen Milli Eğitim Bakanlığı onaylı ve uluslararası geçerliliğe sahip mesleki yeterlilik belgesi, kursiyerlere iş bulma sürecinde avantaj sağlıyor.

İnşaat boyama ders programında; Boyama öncesi harç, kaba ve ince sıva ve astar yapımını öğrenen kursiyerler, daha sonra ahşap boyama, yağlıboya gibi tekniklerin inceliklerini öğrenecek.

Maya: “Kadınların alanda daha fazla çalışabilmesi için projeler üretiyoruz.”

MERCEK Mesleki Eğitim Merkezleri Eğitim Koordinatörü Gül Kadem Maya, ‘Mersinli Kadın Esnaflar’ proje ile ‘Her işe hakkımız var’ orada’ Kadınlara hayatın her alanında eşit fırsatlar sunmak sloganıyla yola çıktıklarını ve projeler hayata geçirdiklerini belirtti. Ağır sanayi ve inşaat sektöründe iki alan bulunduğunu belirten Maya, birinin tarla, diğerinin ise ofis alanı olduğunu, kadınların genel olarak ofis alanlarında çalıştığını söyledi. “Kadınlar genellikle ofiste temizlik yaparak, yemek pişirerek veya bilgisayarda çalışarak çalışıyorlar. Kadınların da bu alanda çalışabileceğini düşünerek bu alana yöneldik.” söz konusu.

Sektör ziyaretlerinde ağır sanayi, mobilya ve inşaat sektörlerinde kadına büyük ihtiyaç olduğunu ve bu yönde talep olduğunu gözlemlediklerini belirten Maya, inşaat kursunun da bu yaklaşımla oluşturulduğunu belirtti.

Kartal: “İnşaat sektörü erkek işi değil, usta işidir”

Tırmıl MERCEK İnşaat Öğretmeni Fadime Kartal, inşaat sektöründe nitelikli personel sayısının her geçen gün azaldığını belirterek, Büyükşehir Belediyesi olarak nitelikli personel ve usta yetiştirmek için istihdam sağladıklarını belirtti. “Mühendislik sektörüne döndüğümde ‘İnşaat işi erkek işidir, sana göre değil’ gibi tepkilerle karşılaştım. Ama pes etmedim, inandım ve başardım. İnşaat sektöründe kadın ustaların yetiştirilmesine hem olumlu hem de olumsuz tepkiler gelecektir. “Toplumda erkek işi olarak bilinen inşaat sektöründe kadının varlığını kabul etmek, istersek neler başarabileceğimizi göstermek istiyoruz.” dedi.

İnşaat kursu hakkında bilgi veren Kartal, programın 3 hafta önce başladığını ve şu anda sıva aşamasında olduklarını söyledi. “Sıva işlemleri tamamlandıktan sonra boyama işlemine geçeceğiz. Kursiyerlerimiz bu program kapsamında her şeyi detaylı olarak öğreniyorlar. “Kurs programını tamamladıktan sonra sınava giren kursiyerlerimiz aldıkları belgelerle her yerde nitelikli personel olarak çalışabilirler.” dedi.

Kursiyerler kurs sonunda hem MEB onaylı hem de uluslararası geçerliliğe sahip bir belgeye sahip olacaklar.

Kursiyerlerden İbrahim Tan, Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı bu kursu duyunca çok sevindiğini belirterek, şöyle konuştu: “Yıllardır bu kursun açılmasını bekliyordum. Ücreti dışarıdan ödenen bu kurs belirli aralıklarla açılmaktadır. Böyle bir fırsatı görünce bundan yararlanmak istedim. Çünkü hedeflerimiz çok farklı. Sosyal Hizmetler Uzmanıyım ama bu kursa ek bir iş sahibi olmak ve aynı zamanda farklı bir meslek sahibi olmak için geldim.. “Başkanımız Vahap’a çok teşekkür ediyorum.” söz konusu.

Kursiyerlerden Birsem Sağlam, inşaat kursu başvurusuna tesadüfen rastladığını söyledi., “Kurs sonunda verilen sertifika dikkatimi çekti. Bu belgenin her yerde geçerli olduğunu öğrendim. Ayrıca istihdam yaratması da beni çok etkiledi.” Sözlerine yer verdi. Sağlam, kursun en büyük avantajlarından birinin ücretsiz olması olduğunu belirtti. “Malzemeler bütçemizin çok ötesinde. Bize her türlü malzemeyi verdiler. Bize böyle bir imkanı sağladığı için Belediyemize de teşekkür ediyoruz” dedi. söz konusu.

Kursiyerlerden Katibe Boğa, internette iş garantili kurs ararken Büyükşehir Belediyesi’nin kursuna rastladığını söyledi. Boğa, kaynak kursuna da başvurduğunu belirterek, “Başvuru formunu doldururken özellikle iş garantisi cümlesi beni çok etkiledi. “Kurs sonrasında alacağım sertifika ile bu tür personel açığı fırsatlarının özellikle Almanya’da bize fayda sağlayacağını düşünüyorum.” söz konusu.

El sanatları usta eğitmeni Beyhan Oflu, dekoratif duvarlar üzerinde çalıştığını belirterek, kursa katılma nedenini şöyle anlattı: “Duvar üzerinde çalıştığım için duvarın altyapısını öğrenmek istedim. Bu alanda daha fazla tecrübeye sahip olmak istedim. Ücretsiz olması harika. “Bu dönemde ücretsiz kursa katılmak gerçekten büyük avantaj.” dedi.

Kursiyerlerden Abdullah Can Dalmizrak ise kurs boyunca büyüklerinden yardım aldığını ve her geçen gün gelişim anlamında daha iyiye gittiğini söyledi. “Almanya’nın 2 milyona yakın işçi alacağını duydum. Avrupa ve Avustralya’da işçi ücretleri daha yüksektir. Kurs programlarını gerçekten faydalı buluyorum. Sonuçta bize istihdam ve meslek kazandırıyor. Aldığımız belgelerin uluslararası geçerliliğe sahip olması nedeniyle tercih ettim diyebilirim.” dedi.

Başa dön tuşu