Güncel

DOSABSİAD yönetimi ekonomiye odaklandı

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof., DOSABSİAD Yönetim Kurulu Toplantısı’nın konuğu oldu. Dr. Arif Yavuz, emtia fiyatları ve küresel durgunluk endişelerinin Türkiye ekonomisini etkilemeye devam edeceğini söyledi.

BURSA (İGFA) – İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr., Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Toplantısına konuşmacı olarak katıldı. Dr. Arif Yavuz ekonomik gelişmelere ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

DOSAB Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıda Prof. Dr., Türkiye ekonomisinin önümüzdeki 3 yıllık dönemine ilişkin öngörülerde bulundu. Dr. Arif Yavuz, önümüzdeki dönemde küresel piyasalarda ve emtia fiyatlarında yaşanan gelişmelerin önemli rol oynayacağının altını çizdi.

Prof. Dr. Arif Yavuz, 2020 yılının Mart ayından bu yana artış gösteren emtia fiyatlarının, 2022 yılının Mart-Nisan aylarında zirve yaptığını, ardından düşüş eğilimine girdiğini belirterek, şunları kaydetti: “Petrol fiyatları 2023 yılının ikinci yarısında çok fazla arttığı için, 2024 yılında gelişmiş ülkelerde ılımlı bir ekonomik yavaşlama beklenirken, endüstriyel metallerin belli bir bantta yatay hareket edeceğini öngörüyoruz. Bu süreçte ihracatçılarımızın Batılı ülkelerle ilişkilerin sonuçlarını ve mevcut ekonomi politikalarını dikkatle takip etmesi gerekiyor. Temmuz 2023’ten sonra tüketimin azalacağını, iç pazarda talebin de düşeceğini tahmin ediyoruz. Firmalarımızın daha aktif olması ve yeni ürün geliştirmeye de odaklanması gerekiyor. Bu süreçte yeni pazarlara yönelik bir yol haritasının oluşturulması, orta ve uzun vadede önemli avantajlar sağlayacaktır” dedi.

ÇEVİKEL’DEN ‘SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME VE MARKALANMA’ VURGUSU

DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, küresel piyasalardaki dalgalanmalar ve emtia fiyatlarındaki belirsizliklerin birçok işletmeyi etkilediğini belirtti. İhracatçı işletmelerin değişiklikleri yakından takip etmesi ve gelir-gider dengesini doğru ayarlaması gerektiğinin altını çizen Çevikel, “İhracatçılar için en önemli konulardan biri emtia fiyatlarındaki dalgalanmalardır. Özellikle enerji, metal, tekstil ve tarım ürünleri gibi ana sektörlerdeki fiyat değişimleri ihracatçı firmaların karlılığını ciddi şekilde etkilemektedir. Bu nedenle işletmelerin bu dalgalanmaları dikkatli analiz etmeleri ve gelecekte olası değişikliklere hazırlıklı olmaları gerekmektedir. Emtia fiyatlarının ve küresel pazar dalgalanmalarının etkilerini doğru bir şekilde değerlendirmek, işletmelerin sürdürülebilir büyüme ve markalaşma elde etmelerine de yardımcı olabilir. DOSABSİAD olarak değerli analizleriyle bizlere yol gösteren Prof. Dr. Arif Yavuz’a bu anlamda çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Başa dön tuşu