Güncel

Kontak lenste dikkat edilmesi gerekenler

Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) Kontakt Lens Birim Başkanı Prof. Dr. Meltem Yağmur, kontakt lens kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri 10 başlık altında toplayarak bilgiler verdi.

ANTALYA (İGFA) – Türk göz hekimlerini temsil eden Türk Oftalmoloji Derneği’nin 57. Ulusal Kongresi, Türk Oftalmoloji Derneği Erzurum Trabzon Şubesi’nin katkılarıyla 12 Kasım’a kadar Antalya’da devam ediyor.

Türk oftalmologların mesleki beceri ve tecrübelerini artırmak amacıyla düzenlenen kongrede TOD Kontakt Lens Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Meltem Yağmur, kontakt lens kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Meltem Yağmur, kullanıcıların hayatını kolaylaştıran kontakt lenslerin, yanlış kullanıldığında ciddi sorunlara yol açabileceğinin altını çizdi. Göz doktoruna danışılmadan kontakt lens kullanımına başlanmaması gerektiği bilgisini paylaştı. Hastaların kontakt lensleri kozmetik, kırma kusurları veya tedavi amaçlı kullandıklarını belirten Yağmur, kontakt lens kullanımında ortaya çıkabilecek en önemli sorunların kornea enfeksiyonları, göz kuruluğu, alerjik sorunlar veya lense bağlı sorunlar olduğunu söyledi.

KONTAKT LENS KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  1. Hastaların gözlerine uygun kontakt lensler ancak göz doktorları tarafından muayene edildikten sonra belirlenir.
  2. Kontakt lensler gözlük reçetesi ile satın alınamaz. Hekimlerin belirleyeceği kontakt lens reçetesi ile satın alınabilir. Bu reçeteler bir yıl süreyle geçerlidir. Bir yılın sonunda tekrar göz muayenesi yapılması gerekmektedir.
  3. Kontakt lens reçetesinde belirtilen lenslerin satın alınması gerekmektedir. Çünkü bu lensler hastalar üzerinde denenerek belirlendi.
  4. Özellikle yumuşak kontak lenslerin hekimin tavsiye ettiği süre içerisinde (15 gün, 1 ay gibi) değiştirilmesi gerekmektedir.
  5. Günlük tek kullanımlık lensler solüsyonda bırakılıp ertesi gün kullanılmamalı, gün sonunda atılmalıdır.
  6. Lensler özel kontakt lens solüsyonları ile temizlenir ve bu solüsyonların içerisinde saklanır. Musluk suyu kesinlikle kullanılmamaktadır.
  7. Özellikle yumuşak kontakt lenslerinizi her gün çıkararak ve kontakt lens solüsyonunu temiz bir kontakt lens kutusuna koyarak saklayın.
  8. Lenslerinizi takıp çıkarmadan önce ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun.
  9. Yumuşak kontakt lenslerinizle denize, havuza veya duşa girmemeniz çok önemlidir. Suda bulunan bazı mikroorganizmalar nedeniyle kornea enfeksiyonları gelişebilmektedir.
  10. Kontakt lens kullanırken gözde ağrı, kızarıklık, yanma, batma gibi sorunlarla karşılaşırsanız derhal kontakt lensinizi çıkarın ve lensiniz, lens kabınız ve solüsyonunuzla birlikte göz doktorunuza başvurun, çünkü enfeksiyon varsa göz doktorunuza başvurmanız gerekir. onlardan örnek.

Başa dön tuşu