Güncel

Sektörün rekabetçiliği BUTEXCOMP ile atıyor

Bursa’da teknik tekstil ve kompozit malzeme sektörlerinde rekabet gücünün artırılması amacıyla BUTEXCOMP Tedarik Zinciri Eşleştirme Programı kapsamında çalıştay düzenlendi. Program, KOBİ’lerin küresel pazarlarda rekabet avantajı kazanmasını sağlamayı amaçlıyor.

BURSA (İGFA) – Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde desteklenen Kompozit Malzeme ve Teknik Tekstil Prototip Üretim ve Uygulama Merkezi Teknik Destek Projesi (BUTEXCOMP) faaliyetleri, Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde yürütülmektedir. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) çalışmalarına devam ediyor. Proje kapsamında firma temsilcilerinin katılımıyla ‘Tedarik Zinciri Eşleştirme Çalıştayı’ düzenlendi.

BUTEXCOMP faaliyetleri kapsamında uygulanan Tedarik Zinciri Eşleştirme Programı, değer zincirinin farklı aşamalarında faaliyet gösteren KOBİ’lerin ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra KOBİ’lerin rekabet gücünü, ihracat kapasitesini ve katma değerini artırmayı hedefliyor. Program doğrultusunda çalıştayda Bursa’da faaliyet gösteren KOBİ’lerin ihtiyaçlarına yönelik çözüm ortakları ve firmalar bir araya getirildi. Kompozit malzeme sektörüne yönelik çalıştayların ilkinde bir araya gelen firmalar, ikili görüşmeler gerçekleştirirken tedarik zincirinin her alanındaki ihtiyaçlarına çözüm bulma fırsatı buldu. Program kapsamında yerel işbirliklerini güçlendirmek için ortak paydada buluşan firmaların yapacağı çalışmaların kent ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlaması hedefleniyor.

BUTEXCOMP Operasyon Koordinasyon Birimi Direktörü Prof., çalıştayda yaptığı konuşmada, projenin hedef sonucunun teknik tekstil ve kompozit malzemeler sektörlerine yönelik bir kümelenme oluşturmak olduğunu kaydetti. Dr. Mehmet Karahan, “KOBİ’lerimizin rekabet gücünü artırmak için çok iyi bir araştırma ve prototipleme altyapısı oluşturduk. Şu anda KOBİ’lerimiz; Bu araştırma, test ve prototipleme altyapısını çok etkin bir şekilde kullanıyor. KOBİ’lerimizin birçoğu BUTEXCOMP bünyesinde yeni ürün geliştirme veya mevcut ürünlerinin performansını artırma gibi çalışmalar yürütüyor. KOBİ’lerimizin teknik tekstil ve kompozit alanındaki gelişmelere daha kolay uyum sağlayabilmeleri için ciddi bir eğitim serisi de oluşturduk ve hızla devam ediyor. Tüm bu faaliyetlerden yaklaşık 200 KOBİ yararlandı. Bu çalışmalarımızla şirketlerimizin de dahil olduğu bir tedarik zinciri oluşturmayı hedefliyoruz. Bu konuyla ilgili bir dizi çalıştay hazırladık. Amacımız şirketler arasındaki sinerjiyi artırmak ve aralarında ağ oluşumunu sağlamaktır” dedi. söz konusu.

TÜRKİYE’DE BİR İLK KIRILIYOR

Çalıştayda firmalara sunum yapan Bursa Teknik Üniversitesi Polimer Malzemeler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu, “Kompozit aslında Avrupa ve ABD’de çok daha önce gelişmeye başlamış bir sektör. Ülkemiz açısından gelişmeye açık yeni bir sektördür. Tekstil ve makine gibi sektörlerdeki firmalar bu alana rahatlıkla yatırım yapabilir, yeni ürünler geliştirebilirler. Bu sayede dünyayı yakalayıp yeni ürünlerle ortalamanın üzerine çıkabiliyorlar. Bu çalıştay sektöre yön verecek önemli bir etkinlikti. Bir anlamda Türkiye’de ilk kez yapılıyor. Bunun Bursa’da olması da ayrıca gurur verici. Özellikle Bursa sanayisinin gelişim odaklı yönü üzerinde ilerici bir etki sağlayacaktır. Bursa’da 2 devlet ve 1 vakıf üniversitesinin olması da önemli bir avantaj. “Bu noktada üniversite-sanayi işbirliğinin kompozit çerçevesinde geliştirilmesiyle sanayinin bu konuda güçlendirilmesi daha kolay sağlanabilir.” dedi.

Çalıştayda şirketlerin iş kapasitelerini desteklemek amacıyla eşleştirme toplantıları düzenlendi. Etkinlik sonunda BUTEXCOMP Teknik Destek Uzmanı Serap Gültekin, Tedarik Zinciri Eşleştirme Çalıştayı sonuçları doğrultusunda programda yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Başa dön tuşu