Güncel

Birleşik Krallık, Türkiye ile yeni ticari iş birliği hazırlığında

İngiliz hükümeti, Türkiye ile yeni ticaret görüşmeleri yapılması için iş dünyasını İngiltere’nin hedeflerini şekillendirmeye davet etti

ANKARA (İGFA) – İngiltere, ülkenin Türkiye ile yeni, modernize edilmiş bir serbest ticaret anlaşmasına (STA) yönelik müzakere hedefleri konusunda iş dünyasının ve daha geniş kamuoyunun görüşlerini almak amacıyla bir Katkı Çağrısı başlattı.

Birleşik Krallık ile Türkiye arasında, Birleşik Krallık’ın AB’ye üye olduğu 1990’lı yıllardan bu yana yürürlükte olan hükümleri içeren ve yalnızca ticari malları kapsayan bir serbest ticaret anlaşması bulunmaktadır.

Birleşik Krallık 21. yüzyıla hazır; Hizmetler, dijital ve teknoloji gibi alanları kapsayan; yeni ve modernize edilmiş bir serbest ticaret anlaşması müzakere etmeyi taahhüt eder. Katkı Çağrısı, işletmelere, kurumlara ve bireylere, anlaşmaya ilişkin görüşmelerden önce Birleşik Krallık’ın müzakere hedeflerini şekillendirme fırsatı verecek ve güncellenmiş ticaret anlaşmasının İngiliz işletmelerinin güçlü yönlerine ve önceliklerine uygun hale getirilmesini sağlayacak.

İngiltere’nin Türkiye’deki en büyük yatırımcılarından Vodafone Grubu’nun Newbury genel merkezine yaptığı ziyarette Katkı Çağrısında bulunan İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Nigel Huddleston, ticaret anlaşmalarının nihai amacının işletmelere fırsatlar sunmak, ekonomileri büyütmek olduğunu belirtti. ve istihdamı destekliyoruz. “Dolayısıyla işletmelerin bu anlaşmalardan ne beklediklerini bize söylemeleri büyük önem taşıyor” diyen Huddleston, şöyle devam etti: “Büyük bir stratejik ortak olan Türkiye ile ticari ilişkilerimiz gelişmeye devam ediyor. İşbirliğimiz yalnızca geçtiğimiz yıl %30’dan fazla arttı. “Serbest ticaret anlaşmamızı geliştirmeye başlamaktan, büyüme fırsatlarını ortaya çıkarmaktan ve İngiliz işletmelerinin yaklaşık 85 milyonluk bu pazara daha iyi erişmesini sağlamaktan heyecan duyuyorum” dedi.

Vodafone Grubu Avrupa Bölge CEO’su ve DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) DTİK (Dünya Türk İş Konseyi) İngiltere Ülke Temsilcisi Serpil Timuray, şunları söyledi: Uzun vadeli hedefleriyle Türkiye’de faaliyetlerini sürdüren Vodafone, Türkiye’ye önemli katkılar sağladı. Ülkenin son 15 yılda dijitalleşmesi ve ekonomik ilerlemesi. Önde gelen bir yatırımcı teklifi olduğuna dikkat çekti.

Birleşik Krallık ve Türkiye, Avrupa kıtasının karşıt uçlarında yer alan iki büyük ticaret ekonomisini temsil etmektedir. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2022 yılında 23,5 milyar liraya ulaşmasıyla Türkiye, Birleşik Krallık’ın en büyük 20 ticaret ortağı arasında yerini aldı. İngiltere’de aralarında Vodafone gibi tanınmış markaların da bulunduğu yaklaşık 7 bin 500 KDV ödeyen işletme, Türkiye’ye ihracat yapıyor.

Başa dön tuşu