Güncel

Afet dirençli şehirler için ‘çevre politikası’ şart!

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği’nin (ÇEDBİK) ev sahipliğinde ve T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenen ‘Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi’23 bugün Hilton Bosphorus İstanbul’da gerçekleştirildi.

İSTANBUL (İGFA) – Alanında uzman akademisyenler, kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşan 41 konuşmacı, 500’den fazla katılımcı ve toplamda 100’e yakın kurum ve kuruluşun ağırlandığı Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi’23, ‘kentsel ve mekansal dayanıklılık’ kavramına odaklandı. Zirvede karbondan arındırma, dönüşümün finansman kaynakları, binaların ve İstanbul’un geleceği gibi çok önemli konular da ele alındı.

Tepede; Açılış konuşmalarını Dünya Yeşil Bina Konseyi (WGBC) CEO’su Cristina Gamboa, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz ve Grundfos Müdürü Murat Emir, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli yaptı. ‘Afete Dayanıklı Şehirler’ konulu zirvenin açılış panelinde ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç, Prof. Dr. Sinan Mert Şener ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün hazır bulundu.

Kahramanmaraş depremlerinin bize ‘kentsel dayanıklılık’ kavramının önemini hatırlattığını belirten ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç, bu kavramın sadece depreme dayanıklı şehirleri değil aynı zamanda yeni koşullara uyum sağlayabilen ve ekonomik olarak ekonomik olan şehirleri de ifade ettiğini kaydetti. Ekolojik ve sosyolojik olarak sürdürülebilir.

İklim değişikliği, doğal afetler ve sosyo-ekonomik şoklar gibi risklerin yönetilmesinde kentsel dayanıklılığın etkili olduğunu belirten Kılıç, yeşil binaların bunun çok önemli bir parçası olduğunu hatırlattı.

‘BÜTÜNCÜL PLANLAMA ANLAYIŞI ÖNEMLİ’

İstanbul’un depreme dayanıklı hale gelmesi için kısa sürede kat etmesi gereken uzun bir yol olduğuna dikkat çeken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Planlama ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, panelde güncel çalışmalarını anlattı. Akgün, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak hızlı taramadan kira yardımına, sosyal konut üretiminden toplantı alanlarının iyileştirilmesine kadar birçok alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu konuya bütünsel bir planlama yaklaşımıyla yaklaşmak gerekiyor. “Öncelikli planlamayla imar planı ve mülkiyet sorunu yaşayan bölgelerde çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz” dedi.

‘AFETLERE DAYANIKLI ŞEHİRLER YARATMAK İÇİN GEREKLİ 5 ADIMI DİKKATE ALIN’

Prof. Dr. Sinan Mert Şener, açılış panelindeki sunumunda afetlere dayanıklı şehirler yaratmak için gereken 5 aşamayı anlattı.

Bu alanda öncelikli adımın toplumu bilgilendirmek olduğunu ve kamu, sivil toplum kuruluşları ve akademik kurumların işbirliği içinde hareket etmesinin gerekli olduğuna dikkat çeken Şener, 5 aşamayı şöyle anlattı: ‘Kamuoyunun bilinçlendirilmesi’, ‘Kamuoyunun vurgulanması’ planlama, finansman yaratma ve teşvik edici özellikler’, ‘Sivil’ toplum kuruluşlarının bireyler ve halkla birlikte projeler geliştirmesi’, ‘akademik kurumların eğitim desteği sağlayarak afete hazırlık konusundaki sorumluluklarını yaymaları’ ve ‘planlı yerleşke ve bölgeler geliştirme’ konularına odaklanıyor.

Planlı yerleşkeler ve bölgeler oluşturmak; Risk yönetimi, düzenlemeler ve teşviklerle acil kaçış yollarının hızlı bir şekilde güçlendirilmesi ve planlanmasına ihtiyaç olduğunu belirten Şener, bu alanda atılacak diğer adımların arasında dönüşümün teşvik edilmesi, az katlı yapılaşma, yeşil ve sulak alan planlamasının yer aldığını söyledi. yapı malzemesi denetimi ve kentsel ölçekte hızlı prefabrik konut üretimi. Kendisinin de bu işin içinde olduğunu kaydetti.

Başa dön tuşu