Güncel

Atatürk’ün imzaladığı “Mebus Defteri” satıldı

İZKITAP – İzmir Kitap Fuarı kapsamında düzenlenen 100. Yıl Özel Müzayedesinde çok anlamlı bir eser satışa sunuldu. Müzayedenin en özel parçalarından biri olan, Cumhuriyetimizin 100. yılına ithaf edilen tarihi ve kültürel birikimi yansıtan özel parçaların yer aldığı Mustafa Kemal Atatürk’ün ıslak imzalı “Vekil Kitabı” arşivlere kazandırıldı. Belediye Başkanı Tunç Soyer’in talebi üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden 75 bin liraya.

İZFAŞ ve SNS Fuarcılık tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Fuar İzmir’de düzenlenen İZMİR (İGFA) – İZKITAP – İzmir Kitap Fuarı; İmza etkinlikleri ve röportajların yanı sıra müzayedelere de ev sahipliği yaptı. 100. Yıl Özel Müzayedesi Hermes Sahaf Kurucusu Ümit Nar yönetiminde gerçekleştirildi. Müzayedede yer alan eserler arasında, Mustafa Kemal Atatürk’ün ıslak imzasını taşıyan Defter Vekili, Nazım Hikmet’in Bursa Cezaevi’nde eşi Piraye için yaptığı “Nazım, Bursa, Zevcem Pirayem” yazılı ahşap kalemlik ve tablo yer alıyor. 1954 tarihli “Alınteri, Boyozcu, Kordon İzmir’de”. 1954” Ara Güler damgalı ıslak imzalı fotoğraf, aralarında ilk kurşunu sıkarak direnişi başlatan Gazeteci Hasan Tahsin’in de bulunduğu gazeteci, yazar, milletvekili Ahmed Rasim’e ithaf edilmiş ıslak imzalı fotoğraf İzmir’in işgali, Cemal Süreya, Behçet Necatigil, Uğur Mumcu vb. değerli yazarların imzalı kitaplarının da aralarında bulunduğu pek çok özel eşya vardı.

En anlamlı eser artık İzmir Büyükşehir Belediyesi arşivinde
Müzayedenin en özel parçalarından biri olan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu meclisi Birinci Büyük Millet Meclisi’nde Mardin mebusu Derviş (Ural) Bey’e ait, ıslak imzalı 23 Nisan 1920 tarihli “Vekil Defteri” Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in isteği üzerine 75 bin TL’ye satın alınarak İzmir Büyükşehir Belediyesi arşivine eklendi. Sağ sayfasında 23 Nisan 1336 (1920) tarihi, altında Atatürk imzası, sol sayfasında Derviş Bey’in fotoğrafı ve adı, alt kısmında ise meclisin mührünün yer aldığı defter artık arşivlerde yer alacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi.

Başkan Soyer: Hem ilkelerine hem de anılarına sahip çıkacağız
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bu anlamlı gelişmeden duyduğu memnuniyeti şu ifadelerle dile getirdi:
“İzmir olarak Cumhuriyetimizin 100. yılında üzerimize düşeni yaptık. İstiklal mücadelemizin sembolü Büyük Millet Meclisi’nin ve önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün anısını taşıyan böyle bir eser elbette İzmir’e en çok yakışır. Atamızın ıslak imzasını taşıyan Vekil Kitabının müzayedeye çıkarılacağını duyar duymaz arkadaşlarıma bu eserin arşivimize eklenmesi gerektiğini söyledim. Değeri maddi şeylerle ölçülemeyen bir hatıranın artık İzmir Büyükşehir Belediyesi arşivine girecek olmasından büyük onur duyuyorum. İzmir halkı olarak ecdadımızın ilkelerine ve hatıralarına her zaman sahip çıkacağız” dedi.

Başa dön tuşu