Güncel

KTO coğrafi işaretli ürünleri YÖREX’te tanıttı

Kayseri Ticaret Odası (KTO), bu yıl Antalya’da düzenlenen 12. Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’te açtığı stantla bir kez daha ses getirdi. Açılan stantta pastırma, sucuk, mantı, katmer, yalama ve tandır böreği gibi Kayseri’nin tescilli ürünleri ile 28 coğrafi işaretli ürünleri ziyaretçilere tanıtıldı.

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
KTO, Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde ve TOBB’un desteğiyle 2-5 Kasım tarihleri ​​arasında düzenlenen YÖREX’te Kayseri’yi temsilen açtığı stantla yerini aldı.

500’den fazla katılımcı ve binlerce ziyaretçiyi ağırlayan, bölgelerinin coğrafi işaretli yerel ürünlerini bir araya getiren fuarda, ilimizin coğrafi işaretli ürünleri KTO standında tanıtıldı.

“TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU VE ANTALYA PROTOKOLÜ KTO STANDINI ZİYARET ETTİ”

Anadolu’nun değerlerini dünyaya pazarlamayı amaçlayan Yöresel Ürünler Fuarı’nın (YÖREX) açılışını yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, KTO Standını ziyaret etti.

KTO Başkanı Ömer Gülsoy, Yönetim Kurulu ve KTO Personelinin hazır bulunduğu fuarda Antalya protokolü ile standı ziyaret eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, pastırma, sucuk, mantı, yalama, tandır böreği, sucuk dolma ve çemen otu tattı. Fuara gelen ziyaretçilerin en çok ziyaret ettiği stantlardan biri de Kayseri oldu.

YÖREX Fuarı ile ilgili açıklamalarda bulunan KTO Başkanı Gülsoy, “Dünyada coğrafi işaretli ürünlere yönelik pazar gelişiyor ve artıyor. Ülkemizde son 15 yılda coğrafi işaret sayısı 109’dan 1487’ye çıkmış olup, 627 ürün başvuru aşamasındadır. TOBB’un desteğiyle AB’de kayıtlı ürün sayısı 14’e çıktı. 7 ürün ise beklemede, yani tescil için gün sayıyor. 39 ürün ise başvuru yani inceleme aşamasında. Ülkemizde coğrafi işaretli 1481 tescilli ürünün pazar payının ise 2 milyar euro olduğu belirtiliyor. Coğrafi işaretli ürünlerin AB’deki ticari değeri 75 milyar Euro’dur. Türkiye’nin zengin coğrafi işaret portföyünün gastronomi turizmiyle birleşmesi durumunda bu gelirin 25 milyar avroya kadar çıkabileceği tahmin ediliyor. Bütün çabamız bu pastadan daha büyük pay almak için. Bu bağlamda coğrafi işaretlere ilişkin hem algıyı hem de farkındalığı artıran YÖREX Fuarı, şehrimiz ve ülkemiz açısından büyük önem taşıyor. YÖREX, yöresel ürünlerin getirilip sergilendiği bir fuar olmasının yanı sıra, kendini geliştiren bir fuardır. Yerli ürünlerimizin tanıtımına olan bağlılığımızı vurgulamak istiyoruz. Kentimizin kadim geçmişini ve medeniyetler karışımını en iyi anlatan ve yaşatan yöresel ürünleri bir araya getirdik. Bu ürünlerin hak ve kanunlarının tescil edilerek korunmasını, ticarileştirilmesini, üretilmesini ve yaygınlaştırılmasını, mesleklerinin yeni nesiller için çekim alanı oluşturmasını ve son olarak ticari olarak tanınmasını sağlayacak sürekli faaliyetler bütünü olarak görüyoruz. kültürel değerler. YÖREX Fuarı, Türkiye’de yerli ürünlerin korunmasına ve katma değerli ürünlere dönüştürülmesine büyük katkı sağlıyor. Kayseri Ticaret Odası olarak geniş bir ekiple fuarda yerimizi aldık ve antik kentimizin coğrafi işaretli ürünlerini sergiledik. Standımıza gelen misafirlerimize pastırma, sucuk, mantı, tandır böreği, kayseri yağı, sucuk dolma, çemen ve nevzin ikramında bulunduk. Kayseri’nin marka bilinirliği diğer illere göre daha yüksektir. ” söz konusu.

Kayseri Mantısı, Kayseri Sucuğu ve Kayseri Pastırması, Kayseri Yağlama, Kayseri Katmeri, Kayseri Tandır Böreği, Kayseri Kurşun Acısı, Kayseri Nevzinesi, Kayseri Yağlı Mantı, Kayseri Tepsi Mantısı, Kayseri Fırın Mus Kebabı, Kayseri Güllü Baklava ve Kayseri Çemeni coğrafi işaret tescilidir. Kayseri’nin sahibi. Ticaret Odası olduğunu hatırlatan Başkan Gülsoy, Kayseri’nin coğrafi işaret tescilli ürünleri hakkında da bilgi verdi.

Gülsoy; “Kayseri mantısı, Kayseri sucuğu, Kayseri pastırması, Katmer, Yağlama, Tandır Börek, Kurşun Aşı, Nevzine, Yağ Mantısı, Tepsi Mantısı, Fırın Ağız Kebabı, Gül Baklava, Kayseri Çemeni, Akkışla Gilaburusu, Bünyan El Halısı, Bünyan Gilaburusu, Develi Cıvıklısı . , Develi Gaceri, Erkilet Kedi Bacağı, Kayseri Cırgalan Biberi, Soğan Bebekleri, Pınarbaşı Uzunyayla Peyniri, Talas Zincidere Kuru Kaymak, Tomarza Kabak Çekirdeği, Yahyalı El Halısı, Yamula Patlıcan, Özvatan Çiçek Balı, İncesu Karaevrek Üzüm. 28 adet coğrafi işaret tescilli ürünü bulunmaktadır. Ülkemizde yerli ürün tescili en fazla olan şehirlerden biri olan Kayseri’nin gelecekte bu sayıyı artıracağına ve diğer şehirlere örnek olacağına inanıyorum. Oda olarak yerel ürünlere ve coğrafi işaret tesciline büyük önem veriyoruz.

Coğrafi işaretli ürün sayımızı 13’e çıkardık. Bunların dışında ayrıca Kayseri Sucuk Dolma ve Kayseri Pastacılık Aşısı için de tescil başvurusunda bulunduk. Üreticilerimizi coğrafi işaretlerin önemi konusunda bilgilendiriyor, farkındalık yaratmak için titizlikle çalışıyoruz. Önceliğimiz ilimizin tarım ve hayvansal ürünlerini ulusal ve uluslararası pazarda bilinir kılmaktır. Bu noktada düzenlediğimiz veya katıldığımız tüm organizasyonlarda coğrafi işaretin önemini anlatıyoruz. Aldığımız bu coğrafi işaret tescilleriyle kültürümüzü ve yerelliğimizi koruyoruz. Üstelik dünya, coğrafi işaretli ürünlerin tüketimine doğru ivme kazanıyor. İlimizin en çok coğrafi işaret tesciline sahip kurumu olarak, Kayseri’yi gastronomi turizminde en çok tercih edilen illerden biri haline getirmeyi hedefliyoruz. “dedi.

Yoğun katılımın olduğu fuarda KTO standının büyük ilgi gördüğünü belirten Başkan Gülsoy, sözlerine şöyle devam etti;

“Birlik Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Antalya Protokol ve Oda-Borsa Başkanlarımızı standımızda ağırladık. Standımıza Antalya’daki turizm otellerinden gelen yerli ve yabancı alım heyetleri de yoğun ilgi gösterdi. Ürünlerimiz her zaman olduğu gibi tam not aldı. Şehrimizin mutfağına her zaman güveniyoruz. Coğrafi işaretler zirvesinde olduğu gibi bu fuarda da tanıttığımız yöresel ürünler bizi gururlandırdı. Fuar oldukça verimli geçti. Antalya ve ülke turizmine büyük katkı sağlayacağına inandığımız fuarda, başta Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır Bey olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hayırlı olmasını diliyorum.”

KTO Yönetimi ve Meclis Konseyi ile Meclis üyelerinin katıldığı fuarın 3. gününde Meclis üyelerine Oda Genel Sekreteri Mevlüt Çil tarafından Oryantasyon eğitimi, Protokol ve Kurumsal Nezaket Kuralları Uzmanı İhsan tarafından Protokol Kuralları ve Kurumsal Temsil eğitimi verildi. Ataöv. Fuar ve eğitim seminerlerinin oldukça verimli geçtiğini belirten Meclis üyeleri, KTO yönetimine teşekkürlerini iletti.

Başa dön tuşu