Güncel

Batman’da Anız Yangınlarına Karşı Uyarı ve Cezalar

Batman Valiliği, anız yakma faaliyetlerinin yarattığı zararlar ve bu faaliyetler sebebiyle uygulanan cezalarla ilgili bilgilendirmede bulundu. 2023 yılında meydana gelen 19 anız yangını sonucu 30 kişiye toplamda 1,3 milyon lira ceza kesildi.

19 Anız Yangınına 1,3 Milyon Lira Cezai İşlem

Batman Valiliği, bu yıl kent genelinde meydana gelen anız yangınları sonucunda oluşan zarar ve verilen cezalara dair bilgilendirme yaptı. 19 yangın sonucu 4.418 dekarlık alanın zarar gördüğü ve bu olaylardan dolayı 30 kişiye toplam 1 milyon 307 bin lira ceza kesildiği ifade edildi.

Anız Yakmanın Zararları ve Yaptırımlar

Valilikten yapılan detaylı açıklamada, hasat sonrası ekonomik değeri düşen bitki artıklarını yok etme amacıyla yapılan anız yakma işleminin toprağın yapısına zarar verdiği vurgulandı. Anızın yakılmasının, topraktaki canlılar için de zararlı olduğunu ve bu durumun toprak veriminin düşmesine yol açtığı belirtildi.

Valilik, “Anız yakmak, topraktaki dengesini bozduğu gibi çevresel kirliliğe de neden olmaktadır. 2872 sayılı Çevre Kanunu’nda anız yakmanın yanı sıra erozyona yol açacak faaliyetlerin yasaklandığına dikkat çekilmektedir.” şeklinde bilgi verdi.

Batman’da Uygulanan Ceza Oranları

Batman’da 2023 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün belirlediği standartlara göre, dekar başına bin 220,45 lira ceza kesildiği bildirildi.

Valilik son olarak çiftçilere seslenerek, “Toprağa zarar vermemek ve kanuni yaptırımlarla karşılaşmamak için anız yakmamanızı tavsiye ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Başa dön tuşu