Güncel

Prim gün sayısı eksik olanlar bu yöntemle erken emekli olabilir!

EYT yasası ile birlikte, 1999 Eylül öncesinde sigortalı olan kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalı süresini tamamlamış olan emekli olabilecek.

Bunun yanında vatandaşların işe başlama tarihine bağlı olarak 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını sağlamış olmaları gerekiyor.

Prim günü eksik olanlar için fırsat

EYT yasası ile birlikte, prim günü eksik olan kişiler de erken emeklilik fırsatı yakaladı. Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, prim günü eksik olanlarda SGK’ya prim borçlanması yaparak gün satın alıp daha erken emekli olabileceklerini söyledi.

Prim borçlanması nasıl yapılır?

SGK’ya prim borçlanması yapabilmek için ilgili şartları taşımak gerekiyor. Prim borçlanması yapılabilen durumlar şunlardır:

Çocuğa kadar doğum borçlanması/ücretsiz doğum ve analık izin süreleri

Er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay ya da yedek astsubay okulunda geçen süreler

Personel mevzuatlarına göre aylıksız izinde geçen süreler (4/C)

Doktora ve tıpta uzmanlık öğreniminde geçen süreler

Avukatlık stajında geçen süreler (08/06/2022 tarihinden itibaren avukatların sigortalı olması önündeki engeller ortadan kalkmıştır)

Tutuklulukta veya gözaltında geçen süreler

Grev ve lokavtta geçen süreler

Hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri

Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin açıkta geçirdikleri süreler

4857 sayılı Kanun’a göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanların borçlanmaları

1416 Sayılı Kanun’a uyarınca yurtdışında geçen öğrenim sürelerinin borçlandırılması

3201 Sayılı Kanun’a göre yurtdışında geçen süreler,

BAĞ-KUR’da ödenmeyen günlerin ihyası

Prim borçlanması ne kadar?

Prim borçlanması, asgari ücretin yüzde 32’si, yurtdışı borçlanmalar yüzde 45’i, BAĞ-KUR ihyası ise yüzde 34,5’i olarak hesaplanır. 31.12.2023’e kadar günlük borçlanmalar 143,10 TL-1.073,20 TL arasıdır. Yurt dışı borçlanması 201.20 TL ile 1.509 TL arasıdır. BAĞ-KUR ihyası 154,26 TL ile 1.156,95 TL arasıdır.

Ek zam talebi sürüyor

Öte yandan hali hazırda 7 bin 500 TL olarak ödenen taban emekli aylığı, kök maaşlara getirilen zammın ardından yine 7 bin 500 TL seviyesinde kaldı. Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle 7 bin 500 TL ile geçinemediklerini dile getiren emekliler, ek zam talebini sürdürüyor.

Özgür Erdursun’un yorumu

Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, erken emeklilik için yeni fırsatlar yaratacak düzenlemelerin yapıldığını belirterek, “EYT yasası ile birlikte, prim günü eksik olan kişiler de erken emeklilik fırsatı yakaladı. Prim borçlanması yaparak, eksik prim günlerini tamamlayıp daha erken emekli olunabilir. Ancak prim borçlanması, oldukça yüksek maliyetli bir işlemdir. Emekli olmak isteyen kişilerin, bu maliyeti göz önünde bulundurarak karar vermeleri gerekir” dedi.

Başa dön tuşu