Sorgun Gençlik Grubu tarafından hazırlanıp, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi (Türkiye Ulusal Ajansı) tarafından kabul edilerek desteklenen işsizlik sorunlarını n ele alındığı “Erasmus+ KA1 Gençlik Çalışanlarının Hareketliliği U-Mutlu Gençler!” adlı proje tamamlandı.
Almanya, Hollanda, Hırvatistan,İspanya, Bulgaristan, Macaristan, Romanya, Makedonya, Estonya olmak üzere toplam 10 ülkeden 35 gencin katıldığı projenin sorumlusu Sorgun Gençlik Grubu Lideri Halil Uğuz, Türkiye‘nin ve bölgenin en önemli sorunlarından birisinin de işsizlik olduğunu, bu proje ile işsizliğin çözüm yollarını, uluslararası platformlarda ele almaya çalıştıklarını söyledi.
Uğuz, proje kapsamında 16 kamu kurumu, 5 Sivil Toplum Kuruluşunun (STK), 8 Atölye çalışması yaparak AB ülkelerinin ve Türkiye’nin ortak sorunu üzerine çözüm yolları bulmaya çalıştıklarını belirtti.
Proje sonucunda gençlik istihdamının daha geniş ve derin bir şekilde anlaşılmasının sağlandığını ifade eden Uğuz, “Gençlerin istihdam sorunlarını ve etkilerini yabancı konuklarımızla birlikte masaya yatırdık. İstihdam ve özellikle genç istihdam konuları üzerine çalışan organizasyonlarla birlikte atölye çalışmaları yaparak farklı çalışma şekillerini öğrendik. Kamu kurum kuruluş, STK’lara yaptığımız çalışma ziyaretleri sonucunda her ülke kendi ülkesiyle iş alanlarını, meslek kurumlarını karşılaştırmalar yaptı. Ortaklarımızla birlikte gençlere yeni istihdam yaratmada farklı kurumların çalışmalarını inceleyerek iyi uygulamaları gördük. İlçemize 9 farklı ülkeden gelen organizasyonlarla gençlik işsizliği konusunda ağlar oluşturduk” dedi.
Uğuz şunları söyledi:
“Bundan sonrada iletişimde kalıp farklı çalışmalar, projeler yapacağız. Projemizde yer alan katılımcıların ufkunun genişlediğini, imkanları kısıtlı bir ilçe olan Sorgun gençlerinin özgüvenlerinin geliştiğini düşünüyorum. 10 farklı ülkeden gençlerin bir araya gelerek bu farklılıkların onların büyük ülke Avrupa’da birlikte yaşayabilmek ve çalışabilmek için bir sorun teşkil etmeyeceğinin farkına varılmasını sağlandığına inanıyor, gençlerin birbirlerini daha iyi tanıdıklarını ve yabancı düşmanlığı, ırkçılığın ve ön yargıların kırıldığını düşünüyorum. Ayrıca bundan sonraki süreçte Avrupa düzeyinde yapılan çalışmaları yerelimizde uygulanması için girişimlerde bulunacağız.”
Uğuz, faaliyetleri süresince projenin her aşamasının başarılı olmasında emeği geçen Ulusal Ajans Eğitmeni Aytac Uzunlas‘a, maddi manevi desteklerini esirgemeyen, her zaman destek olan Belediye Başkanı Ahmet Şimşek’e, kendilerini kırmayıp kıymetli zamanını ayıran aynı zamanda gençlere yön gösteren Bozok Üniversitesi Rektörü Tamer Ucar‘a, Yozgat’ta işsizlik üzerine çalışmalar başlatan ve deneyimlerini bizlere aktaran 31 yaşında genç Vali Yardımcısı Can Aksoy’a, İlçeye yeni atanmasına rağmen yoğun tempo içerisinde kendilerini kırmayıp zaman ayıran Kaymakam Ali Aslantaş’a, Gençlere başarı hikayesini anlatan Türkiye’nin 2. en genç Belediye Başkanı olan Omer Acikel‘e, Sarıkaya Kaymakamı Yaşar DÖNMEZ’e, Bozok Ünv. MYO Müdürü ve Öğretim görevlilerine, Sorgun MYO öğretim görevlilerine, Yozgat TSO çalışanlarına, Sorgun Endüstri Meslek Lisesi öğretmenlerine, Mesleki Eğitim Merkezi değerli öğretmenlerine, Sorgun RAM Müdürü Hüseyin Çetin‘e, Sorgun Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne, Sorgun Engelliler Umut Derneği’ne, STK yöneticilerine, Sarıkaya Gençlik Derneği Başkanı Engin Cihangir‘e, Sorgun Gençlik Grubu ekibine ve yoğun bir hafta geçiren her oturuma sıkılmadan aktif olarak katılan katılımcılara ve emeği geçen herkese teşekkür etti.