Sağlık

Ekmeği 3 kat daha uzun süre saklamanın püf noktası

Fırından çıkar çıkmaz sıcacık ve çıtır bir ekmek elde etmek ne güzel! Yemeklerimize eşlik etmek ya da biraz içimi rahatlatmak için, ekmek hala çok tazeyken, ekmeğin eşsiz bir tadı vardır. Ekmeği 3 kat daha uzun süre saklamanın püf noktası…

Fırından çıkar çıkmaz sıcacık ve çıtır bir ekmek elde etmek ne güzel! Unutulmamalıdır ki, yemeklerimize eşlik etmek ya da biraz içimi rahatlatmak için, ekmek hala çok tazeyken, ekmeğin eşsiz bir tadı vardır. Sadece burada, günün bagetini almak için fırıncıya uğramak her zaman kolay değildir. İşte Ekmeği 3 kat daha uzun süre saklamanın püf noktası: Paradan tasarruf edeceksiniz…

Ancak herkesin bildiği gibi ekmek doğru saklanmazsa kendine has tadını kaybetme, çabuk sertleşme ve bayatlama eğilimi gösterir. Bununla birlikte, her gün iyi taze ekmeğin tadını çıkarmak oldukça mümkündür. Görünümünü çok hızlı değiştirmemek için tazeliğini nasıl koruyacağını bilmek hala gereklidir. Uzun ömürlü olmasını sağlamak ve tüm avantajlarından daha uzun süre yararlanmak için bu birkaç akıllı ipucunu keşfedin.

morceaux-de-pain.jpg

1. Ekmeği saklamak için doğru yeri seçin

Öncelikle şunu bilmelisiniz ki %100 buğday unundan yapılan ekmek diğerlerinden daha hızlı kurur. Hamur çavdar içeriyorsa, ekmek birkaç gün sulu kalacaktır. Gerçekten de çavdar, kepekli veya ekşi mayalı ekmek çok daha uzun süre dayanacaktır.

Ekmeği uygun şekilde saklamak için en uygun kutu hangisidir? Genellikle “ekmek kutusu” olarak adlandırılan ve genellikle ahşap, bambu, çelik veya paslanmaz çelikten üretilen, ekmeğe özel olarak ayrılmış hava geçirmez bir kap tercih edin. Ekmeğinizi daha uzun süre taze tutmak için hava almayan basit bir seramik beslenme çantasında da saklayabilirsiniz. Bu malzeme fazla nemi emmeye yardımcı olacak ve bu da küf oluşumunu önleyecektir. Hatta bazıları keten keseyi tercih ediyor: Bu tekstil aynı zamanda nem düzenleyici özelliklere de sahip.

Ancak ekmeğinizi buzdolabında saklamanız tavsiye edilmez çünkü çabuk kurur. Ne çok sıcak ne de çok soğuk olacak şekilde oda sıcaklığında tutmak her zaman en iyisidir.

Ekmeğin çok çabuk küflenmesi nasıl önlenir? En iyi teknik, onu kalın bir beze sarmak ve 14 ila 18°C ​​arasında doğru sıcaklıkta tutmak olacaktır.

pain-congele.jpg

2. Ekmek kutusuna bir elma koyun

Birçok kişi bu numarayı bilmiyor ama gerçekten çok faydalı. Ekmeğin tazeliğini korumak için, hava geçirmez kaba ikiye kesilmiş bir elmayı eklemeniz yeterlidir. Yavaş yavaş hamurdaki nemi serbest bırakır. Alışılmadık bir fikir gibi görünüyor, ancak bu meyve ekmek ve hamur işlerinin kurumasını engelliyor. Bonus olarak zencefilli kurabiyenin yumuşak tarafını korur. Elinizde yoksa, bir patates, bir kereviz sapı veya bir parça şeker aynı şekilde çalışır!

Not: Bu elma seçeneğini tercih ederseniz, ekmeğinizi bir bez havluya veya temiz bir beze sarmanızı öneririz.

3. Ekmeğinizi dondurun ve kızartın

Büyük bir ekmek yiyici değil mi? Bu ipucu tam size göre.

Ekmeği dilimler halinde kesin ve ayrı ayrı dondurun. Bu kahvaltılık sandviçler için çok pratik bir çözüm! Bunları iyi kapatılmış dondurucu poşetlerinde saklamak ve yan yana bir bölmeye yerleştirmek daha iyidir. Canınız ekmek yemek isterse, yapmanız gereken tek şey dondurucudan bir veya iki dilim almak: yemekten hemen önce, açık havada çözdürün veya hafifçe ekmek kızartma makinesine atın (buz çözme işlevi varsa) . Mikrodalgayı aklınıza bile getirmeyin, ekmeği yumuşatmanın en iyi yolu bu!

Ve elbette, çözülmüş ekmeği asla tekrar dondurmayın.

pain-fait-maison.jpg

4. Ekmeği tazeleyin

Fazla sertleşmiş ekmeği hayvanlara vermeden önce şu basit yöntemle tazeleyebilirsiniz: Ekmeği akan suyun altında bir süre çalıştırın. Daha sonra alüminyum folyoya sarıp 180°C’de (yüksek/düşük) fırına verin. Üç ila beş dakika pişirin. Fırından yeni çıkmış gibi “neredeyse” çıtırlığına kavuşacak!

Diğer faydalı ipuçları

Çıplak ekmeği birkaç saat mutfakta veya yemek masasında bırakırsanız kuru, sert ve daha az gevrek hale gelmesine şaşırmamalısınız. Bu fenomeni açıklamak kolaydır: Çevreye maruz kalan ekmek, içerdiği ve yumuşamasından sorumlu olan nişasta nedeniyle kurur ve kurur. Gerçekten de, ekmeğin içinden buharlaşan su kaybını tetikleyen nişastanın doğal sürecidir.

Öte yandan, üzeri açık olmayan ekmekleri buzdolabına koyarsanız ortam nemini ve yemek kokularını emecek ve bu da çok daha hamurlu olmasını sağlayacaktır. Bu nedenle ekmeği uygun şekilde saklamak için doğru kabı seçmek çok önemlidir. Sıkıca kapatmadan önce kutunun içindeki havanın her zaman dışarı çıkmasına dikkat edin.

Birçok insan ekmeğini saklamak için plastik gıda poşetleri kullanmaya alışkındır. Bununla birlikte, özellikle kilerde bırakırsanız, her zaman can sıkıcı bir yumuşama ve hatta hızlı kalıplama alışkanlığına sahip olduğunu fark etmişsinizdir. Bu nedenle bu ambalaj ekmeğin nefes alması için en uygun ambalaj değildir. Gerçekten başka seçeneğiniz yoksa en iyi çözüm bu poşeti buzdolabının en soğuk yerine koymaktır. Bu anlamda birkaç gün bile saklamak mümkündür.

Büyükannenin tavsiyesi: Pamuklu kanvas, ekmeğinizi daha uzun süre taze tutmak için idealdir. Kimyasal işlem görmemiş pamuklu veya doğal lifli bir bezi alın, biraz Marsilya sabunu ve kaynar su (yumuşatıcı olmadan) ile dikkatlice yıkayın. İyice havalandırdıktan sonra ekmeğinizi sarıyormuş gibi nazikçe sarın. Pamuklu bez, tüm özelliklerini koruyarak ekmeğin içindeki nemi mükemmel şekilde giderecektir.

Hangi ekmek daha iyi tutar? Ekmeğin bileşiminin muhafaza sürecinde büyük rol oynadığı kesindir: çavdar, ekşi mayalı veya kepekli ekmekler beyaz ekmeğe göre çok daha uzun süre dayanır. Kesin olan bir şey var, zaten dilimlenmiş ekmek çok çabuk sertleşiyor. Hem de glütensiz olanı.

Ya ekmek bayatsa? Bu kaçınılmaz bir süreçtir: şu ya da bu zamanda, ekmek artık orijinal haliyle yenemez. Öte yandan, atılmamalıdır. Kolayca ekmek kırıntılarına, pudinge, Türk usulü tostlara ve hatta kuş kırıntılarına dönüştürebilirsiniz!

Başa dön tuşu